Mangt og mye om Grand Prix og Eurovision

14. sep, 2022

Så skal vi til siste gang den internasjonale finalen ble avholdt i Norge.

Mens den tyske vinneren var en passe streit poplåt var det tyrkisk rock som skulle erobre andreplassen.

Dog var det hele 76 poeng opp til seiers-damen fra Tyskland så gruppen maNga var nok fornøyd med den plassen de fikk.

For ned til tredjeplassen skilte det bare 8 poeng og nok en gang var det folkets røst som tok ett land til andreplassen.

Juryene mente at låten «We could be the same» bare fortjente en 8 plass mens folket hadde den på den plassen den endte på nemlig andreplass.

Dessverre for de som liker tyrkisk musikk har dette landet mistet interesse for å delta og vi «feirer» i år det kjedelige jubileet at det er 10 år siden de sist deltok og det virker ikke som om de har noen som helst planer om å returnere.

Så muligheten for å se maNga igjen på en ESC-scene er dessverre ganske liten, men som band er de fortsatt meget aktive og jeg vil jo tro at drar man til Tyrkia holder de nok fortsatt konserter.

For hvorfor skulle de ellers ha holdt sammen i over 21 år, gruppen ble faktisk startet allerede i 2001.

12. sep, 2022

Så skal til det som kanskje kan kalles tidenes jente-kamp i vår kjære konkurranse.

Den var det kypriotiske Eleni Foureira som gikk tapende ut av, hun manglet hele 93 poeng for å få has på hun fra Israel som sang om leketøy.

Tittelen på låten til Eleni «Fuego» er som kjent spansk og betyr ild og man kan jo si at scenen formelig tok fyr under en særdeles fyrrig opptreden fra vår kypriotiske venninne.

Vel, egentlig er hun jo albansk, men har bodd størstedelen av livet i Hellas, men som kjent er denne middelhavsøyen er kjent å låne fra sin språk-nabo på fastlandet.

Eleni fikk andreplassen etter at juryene hadde henne på 5.plass mens folket mente hun var den nest beste låten den kvelden.

Mulig hun følte den som en aldri så liten hevn at kanskje hennes låt ble en litt større hit en vinnerlåten til Netta rundt omkring i Europa.

Leser ellers at musikkvideoen til denne låten ble spilt inn i Hellas og siden den var sponset av et frukt-selskap var det plassert bananer og ananas i videoen, forhåpentligvis ett fruktbart samarbeid.

Også Eleni kunne vi ha sett på scenen i Telenor Arena i 2010, hun kom på andreplass i den greske finalen det året

Ellers har unge frøken Fureraj som hun het da hun ble født i Albania fortsatt sin karriere og har gitt ut musikk så sent som i år.

Tror vel ikke mange blir skuffet om hun skulle ønske seg en retur til ESC-scenen, kanskje på tide for Kypros å vinne snart?

9. sep, 2022

Så skal vi 10 år tilbake i tid og til den siste andreplassen som var over 100 poeng bak låten som vant.

Den gang kunne vi forbinde vårt store naboland i øst med party og ikke krig slik vi gjør nå.

Bestemødrene i Buranovskiye Babushki hadde fest på scenen, men ikke like mye som svenske Loreen som vant.

Våre svenske venner begge avstemmingene, men hos folket som stemte var det kun med 11 poeng.

Denne andreplassen hos folket koblet sammen med kun en 11 plass hos juryene endte likevel til slutt med en andreplass.

«Party for everybody» ble sunget på engelsk og udmurt som er det språket man åpenbart snakker i den regionene disse blide bestemødrene kom fra.

Selv husker jeg at de var litt bekymret for å dra til finalen i Baku da det kolliderte med potetsettingen hjemme i landsbyen deres.

På spørsmål fra meg kunne de likevel lette stemningen hos oss med å fortelle at de hadde fått noen andre til å gjøre den jobben mens de var i party-modus.

Viste dere at disse damene kunne opptrådd i Telenor Arena i 2010, de deltok nemlig i den russiske finalen det året og kom på tredjeplass da.

Kanskje like greit for da som kommenterte da tittelen på låten deres det året var «Dlinnaja-dlinnaja beresta i kak sdelat' iz nee ajšon» som betyr noe som: Veldig lang bjørke-bark og hvordan det kan gjøres om til en turban.

Pengene de tjente på å være pop-gruppe donerte de for øvrig til reparasjon av en kirke på hjemstedet sitt.

Jeg leser ellers at i 2014 ble de opprinnelige medlemmene løst fra kontrakten sin og nye bestemødre hyret inn for å gjøre jobben.

Nå til dags består gruppen av 2 faste bestemødre og hele 12 back-up-bestemødre, det er ett slit å være popstjerne gitt.

Dog de opprinnelige damene reiser nå rundt og heter oversatt til norsk: Bestemødre fra Buranova, kontrakter er noe dritt altså.

Og slik ting er for tiden vil det nok ta en stund før vi får se russiske artister i vår kjære konkurranse, så kanskje ikke noen vits å ønske ett gjensyn med dem.

7. sep, 2022

Siden det fra 2016 har blitt gitt ut «doble» poeng fra hvert land er det naturlig at en del av de som har endt på andreplass har mange poeng opp til førsteplassen.

Vel var det hele 143 poeng utenfor rekkevidde for bulgarske Kristian Kostov å nå toppen tilbake i 2017, men han vil jeg påstå har grunnet til å være sur for den plasseringen.

Han rasket til seg hele 615 poeng og det var ikke før i 2022-finalen unge herr Kostov mistet plassen for tidenes nest beste poengsum mottatt i ESC til årets ukrainske vinner.

Med andre ord, han hadde vunnet alle finaler etter han deltok inntil i år, litt surt å vite kanskje.

Denne flotte poengsummen til låten «Beatiful Mess» står fortsatt som Bulgarias beste plassering i vår elskede konkurranse.

Faktisk har det ikke gått så veldig bra med dette landet siden denne låten ble fremført og i år kom de som kjent ikke til finalen en gang.

Kristian er fortsatt travelt opptatt med sang-karrieren sin og har jevnt og trutt gitt ut musikk de seneste årene.

Deriblant en låt der han samarbeidet med vår egen JOWST og ellers liker han vist nok konkurranser da jeg kan lese at han har deltatt i en kinesisk musikk-konkurranse også.

Kan vel tenke meg at hvis bulgarsk TV får han med på en ny runde i ESC blir han nok ønsket velkommen av mange fans.

5. sep, 2022

Neste år ut i denne serien er årets andreplass og siden jeg nettopp har skrevet om denne andreplassen og vist videoen fra finalen velger jeg musikk-videoen på denne låten.

Vi snakker da naturligvis om Sam Ryder og låten hans «Space Man» som manglet 165 poeng på å ta seieren og heller ikke han er vel veldig såret over at det ble «bare» andreplass.

I flere måneder hadde jo de fleste av oss innsett at Ukraina ville ta seieren hjem og med hjelp av ett samlet europeisk og australsk publikum fikk de en televoting-poengsum det nok vil ta noen år før blir slått.

Heldigvis gjorde juryene det en smule spennende med å spre stemmene litt mer på de forskjellige deltagerlandene og de hadde faktisk denne låten først.

Noen hadde kanskje ett håp om at folk som stemte skulle spre stemmene sine litt mer de også, men det skjedde altså ikke.

Her kom Sam Ryder på 5.plass og da holdt det til en flott 2.plass.

Storbritannia er vel det landet som har kommet på 2.plass flest ganger, med det begynner å bli en god stund siden de kom på den plassen sist.

Man må faktisk helt tilbake til 1998 da de selv avholdt finalen i Birmingham, som for øvrig er en av 7 byer som kjemper om å avholde neste års finale.

Av forståelige grunner kan ikke finalen neste år avholdes i Ukraina så da tror jeg nok de fleste føler at det ble mest rett at det landet mange kalte en moralsk vinner av ESC-2023 fikk overta.

For øvrig må jeg få innskyte at bruken av ordet moralsk vinner er ganske så tåpelig, det brukes vel mest for å redusere verdien av den som seiret sin seier.

Unge herr Ryder startet sin musikalske karriere i 2006 og har vært innom haugevis med band i tillegg til soloprosjekter.

Ryktene sier at han ble inspirert til å lære å spille gitar av den finske gruppen Lordi som vant i 2006.

Selv ble Sam skikkelig kjent da han under korona-epidemien startet med å legge ut hans cover-versjoner av flere kjente artisters låter.

Når original-artisten reagerer på dette skaper det fort ganske så mange klikk og det sikret han til slutt en platekontrakt.

Ting ballet på seg og nå er han den artisten fra pop-landet fremfor noen i Europe med den beste plasseringen i ESC på 2000-talet.

Og jeg har vel en følelse på at hvis han skulle finne på å returnere til vår elskede konkurranse vil det være til fansen åpne armer.