Mangt og mye om Grand Prix og Eurovision

12. mai, 2022

Starten på denne semifinalen er i grund ganske så søt og fartsfullt, de kan dette med å lage kule åpningsshow, det må jeg si. Jeg synes de tre programlederne klarte seg ganske så bra i første show og regner jeg med de klarer i dette showet også, vi har da sett verre.

Melodi 1 – Finland – Terningkast 4

Æren av å åpne dette showet gikk til våre finske venner. Jeg er temmelig sikker på at de tar godt vare på den æren. Endelig får vi er rocke-låt som det lukter litt krutt av, veldig lett å se at disse har holdt på noen år. Sceneshowet er vel en smule rotet og litt uten mål og mening. Hadde vel også forventet en mer imponerende vokal, det blir litt anstrengt til tider. Dog, gult er åpenbart kult her også.

Melodi 2 – Israel – Terningkast 4

Også i denne semifinalen er låt 2 faktisk noen hakk mer party enn den låten som starter. Den karen vi blir kjent med nå er super-full av den energien og ikke minst attituden en slik låt krever. Og det han mangler i styrke i vokalen tar han igjen med en sjarme ganske mange vil kunne like. Når det slenges inn etnisk «skriking» blir det vel ikke bedre sett med ESC-øyne.

Melodi 3 – Serbia – Terningkast 5

Endelig fikk denne konkurransen vasket seg kan man nesten si. Det er noe hypnotisk med denne låten og jeg blir ganske så hektet av dette. Mange vil nok finne dette altfor sært og utilgjengelig så spørsmålet er vel om mange nok faller for dette. Heldigvis for damen har hun disse klappe-sekvensene som mange vil like. Grei vokal uten å imponere, kul låt okkesom.

Melodi 4 – Aserbajdsjan – Terningkast 5

Hva gjør man når sangen man har kanskje ikke er all verden nyskapende og original. Da må man finne på ett show som i hvert fall fremstår som ganske så nyskapende og original. Er vel ikke helt sikker på om dette helt vil fenge likevel. Man føler at artisten tror på sin egen låt og klarer å formidle det han synger. Og selve syngingen er upåklagelig.

Melodi 5 – Georgia – Terningkast 2

Mange synes ESC er ett sirkus, så hva passer vel bedre da enn et band bestående av folk som hadde tenkt å bli sirkusartist? Kan muligens høres ut som en god ide på papiret, på scenen begynner tvilen til hele ideen å komme. Melodien er tidvis veldig monoton, neste såpass mye at det blir litt irriterende. Sleng inn ett scene-show men ikke helt skjønner vitsen med og da hjelper det neppe ned at vokalen er grei nok.

Melodi 6 – Malta – Terningkast 3

Å begynne å synge en låt med skjelvende vokal er sjelden en vinneroppskrift. Den tar seg opp, men blir aldri riktig bra. Dette skal vel liksom være en oppløftende låt, men jeg føler meg ikke spesielt løftet opp her. Det er noe intetsigende over hele låten som ligger der og plager meg litt under hele låten. At kraften i låten mangler i passe stor mengde i fremføringen gjør ikke ting bedre.

Melodi 7 – San Marino – Terningkast 5

Det er ikke akkurat veldig overraskende at en del av årets låter har ett musikalsk genre-fellesskap med den låten som vant i fjor. De fleste som går i denne «fellen» får seg en smell for å ikke være god nok. Akkurat det synes jeg ikke artisten på denne låten gjør. Teksten på låten er muligens kjøpt på billigsalg, men det som skjer på scenen oser en kul form for originalitet.

Melodi 8 – Australia – Terningkast 5

Den lengst-reisende artisten hadde nok mest overvekt også på flyet. Ikke mindre enn 40 kilo skal kostyme veie, men, han som synger har de kreftene som skal til for å bære ett slikt kostyme. Og han har krefter igjen til å levere en flott vokal fremføring også. Han lager ett flott show også som understreker alvorligheten i låten. Fremifrå vil jeg vel egentlig kalle dette.

Melodi 9 – Kypros – Terningkast 3

Så skal denne øystaten forsøke å forføre oss igjen med snekrende dans og etniske rytmer. Det kan dessverre virke som om damen glemte å møte opp på sjarme-timer. Når vokalen barer er sånn midt på treet og dette føles som en kald bris det i en egentlig varm og deilig låt skurrer det for meg. Denne strand-festen står jeg over.

Melodi 10 – Irland – Terningkast 4

Av og til kommer det en låt som er uforbeholdent gladlåt og som ikke later som om det er andre hensikter bak den. Synes det synges helt innenfor når vi snakker om en slik låt. Vokal er dette akseptabelt når artisten rører såpass mye på seg som hun gjør. Skaper dette mye nok stemning kan dett karre seg til finalen kanskje.

Melodi 11 – Nord Makedonia – Terningkast 3

Går man i sirkler kommer man vel egentlig ikke noe vei. For selv om det vel pøses på med en god mengde innlevelse på scenen klarer vel denne låten ikke helt å bryte ut av den passe intetsigende sirkelen låten er inne i. Grei nok vokal, men sceneshowet er såpass kjedelig at mange nok på dette tidspunktet innser en mulig åpning for å ta seg en tissepause.

Melodi 12 – Estland – Terningkast 4

Man trenger ikke være Cowboy-Laila for å skjønne hvorfor denne karen har blitt kåret til Estlands mest sexy mann. Men, pent ansikt betyr ikke nødvendigvis bra stemme, men i dette tilfelle stod muligens denne karen langt fremme i mange grupper ved diverse utdelinger. Flott og sterk vokal samme med en god porsjon sjarme har aldri skadet.

Melodi 13 – Romania – Terningkast 3

Så trenger vi litt fest og moro og heldigvis tar noen ansvar. Når land man ikke tenker på som latino-land prøver seg kan det være grunn til skepsis Det føler jeg ved den rumenske artisten gjør til skamme. Det synges og danses på et greit høyt tempo. Men, det siste litte kraften en ekte latino-artist vil frembringe mangler her, det er fartsfylt, men også litt tamt samtidig.

Melodi 14 – Polen – Terningkast 4

Så den låten de som setter odds mener vår låt skal få kjempe hardest mot. Det er på nåværende tidspunkt 7.plass det kjempes om. Først skal dog vår polske venn ta seg til finalen og skal man tro de samme folka jeg nevnte tidligere så har denne låten prosentvis omtrent like stor sjanse som Norge hadde. Dog, meget god vokal til tross, det er noen intetsigende som belemrer denne låten i mine ører.

Melodi 15 – Montenegro – Terningkast 3

Det mangler vel ikke akkurat ned alvorlige temaer blant årets tekster, dog å synge om en mor som korona-epidemien tok fort altfor tidlig noe av det mest dystre man kan finne på. Låten i seg selv har noe, men dette rotes bort i en litt for snål fremføringen. Når vokalen blir litt ustadig og litt skjærende til tider mistet den mye av den kraften en slik låt bør ha.

Melodi 16 – Belgia – Terningkast 4

Dette landet har hatt bra suksess med en rekke unge artister, så da mente vel noen at det burde benyttes i år også. Dette høres ungt og kult ut og artisten har en sårbar utstråling som passer bra til denne låten. Vokal blir det litt anstrengende til tider, men her passer det litt inn så trekker ikke like mye for det her. Likevel ikke helt sikker på om dette vil fenge når det gjelder.

Melodi 17 – Sverige – Terningkast 5

At noe så nedstrippet som dette kan fenge er muligens litt vanskelig å forstå. Men, nå er det engang slik at noen artister har den såkalte x-faktoren som skal til. Her holder det å sitte på gulvet, ha en liten skjerm og synge fletta av seg, med en litt rusten røst, for rusten av og til faktisk. Uansett her serveres en inderlighet som er få artister unt å inneha, kan bli magiske minutter dette.

Melodi 18 – Tsjekkia – Terningkast 5

De fleste har nok fått med seg at den gruppen som opptrer nå er 2/3 norsk. Sammen med noen andre har de lagd låten som for avslutte denne kveldens fest. Typisk oppbygging med en litt treg start før festen starter. Og jeg tror fullt og fast på at dette blir en fest mange vil være med på og når det også leveres bra på det vokale er det lite å henge seg opp i her.

Vi serveres nok en god halvtime med diverse pause-innslag før de ti siste landene skal ropes opp.

Jeg må vel tippe hvilke 10 som går videre og det blir:

Finland
Serbia
Aserbajdsjan
San Marino
Australia
Estland
Polen
Belgia
Sverige
Tsjekkia


11. mai, 2022

Selv med veldig gode odds for å gå videre sitter man alltid med en liten klump i magen for at programlederne ikke skal si det viktige ordet «Norway» blant de 10 landene som ropes opp.

Denne gang ble vi ropt opp som land nummer 6 så vi slapp det aller største nervepresset.

For 7 land ble nervepresset ikke utløst og det ble erstattet med skuffelse i stedet og grunnen til at de røk ut er nok mest dette:

Albania – for vulgært og med overtenning
Latvia – hadde vel litt overtenning de også
Slovenia – sjarmløst så det holdt
Bulgaria – låten ble nok for kjedelig
Kroatia – litt kjedelig låt og uforståelig opptreden
Danmark – rockelåt som ikke rocket nok
Østerrike – altfor svak og til tider dårlig vokal

For meg som gjettet 9 riktige og ville bytte ut Sveits med Latvia etter at jeg hadde sett finalen ble det egentlig ikke noen store overraskelser i dag.

For meg ble det faktum at Albania som lå på 8.plass med 65% kvalifiserings-sjanse og likevel røk ut ikke veldig rart, sjelden har man vel sett ett mer vulgært show.

Ellers synes jeg vel det ble ett bra show, selv om jeg sliter litt med å skjønne hvorfor det skal ta over en halv time fra siste låt er fremført til de 10 som kvalifiserer blir ropt ut, de har dessverre lært meget godt å dra ut tiden i dette sirkuset.

Det tror jeg vi faktisk må lære oss å leve med, her skal det tjenes penger på de som stemmer vil jeg tro.

Men, la oss glede oss over at ESC-uka er i gang og at Norge skal starte i første halvdel av finalen, vi får leve med det og håpe at de får være med til å starte festen på lørdag.

10. mai, 2022

Showet starter med ett lite eventyr og fortsetter med ett ganske så uvanlig musikkinstrument. Så starter virkelig festen, her skal det skapes stemning i salen. Mulig det bare er meg, men dette ble bittelitt langdrygt.

Drøye 8 minutter inn i sendingen får vi endelig se årets vertskap som skal lede oss gjennom tre sendinger. De må jo gjennom den vanlige leksen som må forklares hvert år og det tar alltid noen minutter, men de er passe kjapp da. Mine terningkast baserer seg på helhetsinntrykket av låten.

Melodi 1 – Albania – Terningkast 3

Reglen om at en heftig låt skal starte showet er ikke blitt gått bort fra i år. Og denne damen sparer så absolutt ikke på kruttet. Kan vel ikke huske å ha sett ett mer seksualisert show før i ESC. Beklageligvis gjør all action på scenen at noe må lide og det er det vokalen. Det blir litt for mye skrik og altfor lite god vokal er jeg redd. Noen fikk nok overtenning her.

Melodi 2 – Latvia – Terningkast 4

Våre latviske venner fortsetter festen og dette er ganske så mye mer classy enn det vi nettopp så. Hvite gutter kan faktisk spille funk når de vil og dette gjør de med ganske så mye humor og festlig energi på scenen. Svinger gjør det også og det vokale er helt innenfor med tanke på at de rører så mye på seg. Teller sjarme så burde dette gi dem finaleplass.


Melodi 3 – Litauen – Terningkast 6

Hvis forrige bidrag var classy på party-måten høyner vi classy-nivået mange hakk på dette bidraget som vel mest hadde hørt hjemme på en kul jazz-klubb. Damen skinner på scenen og hun har en kul stemme som skinner i sin meget sexy måte å synge på. Mitt håp er at riktig så mange lar seg forføre av dette, fortjener finaleplass faktisk.

Melodi 4 – Sveits – Terningkast 4

Så er det tid å roe helt ned. Men, roe ned bør jo likevel ikke betyr at man går nesten i svart og gjør det hele ganske så kjedelig. Dette er en aldeles nydelig melodi, men jeg føler vel at artisten ikke helt klarer å selge inn historien i låten. Vokal er det lite å utsette, men som sagt jeg blir dessverre ikke så berørt som jeg burde blitt av dette, synd låten hadde fortjent bedre.

Melodi 5 – Slovenia – Terningkast 2

Så kommer de jeg har valg å kalle konfirmasjons-gutta. De skal ha for at de fikk to uker fri fra skolen, men en egentlig ganske så sjarmerende låt mangler akkurat det. Fem unge kjekke menn som sikkert gjør så godt de kan, men her ser man hvorfor det bruker å være en god ide å sende erfarne artister til ESC. Grei vokal, det skal de ha, men ellers tre ganske forglemmelige minutter.

Melodi 6 – Ukraina – Terningkast 6

Årets definitivt største favoritter og det kan jeg skjønne. Hos meg får de ikke sympati-poeng, det rett og slett fordi jeg liker låten så godt at de ikke trenger det for å skåre høyt hos meg. Der er det fest, energi, melankoli og rørende hylles til moren sin i en meget god blanding. Her tror jeg salen vil ta helt av og det fortjener disse gutta. Sitter faktisk med en liten tåre i øyekroken nå.

Melodi 7 – Bulgaria – Terningkast 4

Her kommer Pelle Parafins Bøljeband tenker man ett sekund før man skjønner at det er årets bidrag fra dette landet- Dette kan vel beskrives best som rett fram rytmisk rock, slik musikk blir vel aldri det mest originale av det man hører. Men, med så god vokal som vi blir servert her blir dette rock de fleste faktisk kan finne på å like ganske så bra.

Melodi 8 – Nederland – Terningkast 3

Nok en låt der det synges på ens lokale språk. Det tones skikkelig ned og heller ikke denne nedtoningen er spesielt heldig utført slik jeg ser det. Supersterk låt med sterk vokal innsats til tross, dette blir da altfor mørkt for at mange skal la seg fange av dette. Det lysner litt mot slutten, spørs om ikke mange da har falt av lasset, en nydelig låt til tross.

Melodi 9 – Moldova – Terningkast 5

En mer festlig togtur enn dette vil du neppe komme på noen gang. Disse gutta lager for tredje gang fest på en ESC-scene og det skulle ikke forundre meg mye om de også for tredje gang vil ta seg til finale. Her pøses det på med så mye energi og livsglede at man må lure på om noen har tatt en overdose med tran de siste døgnene. Bras vokal topper det hele.

Melodi 10 – Portugal – Terningkast 5

Eneste artist som stilte på turkis løper med munnbind, ikke rart siden en i delegasjonen var smittet. Musikken som fremføres er ikke til å bli syk av, jeg vil nesten påstå at dette er en type musikk som er helende. Man føler formelig varmen i låten i fremføringen og nå sitter det endelig for jentene på scenen. Super-behagelig vokal trekker også opp her, mer slik musikk hvert så snill.

Melodi 11 – Kroatia – Terningkast 3

Alle har vi vel noen låter vi strengt tatt ikke burde likt vår generelle musikksmak tatt i betraktning, men som vi likevel elsker. Jeg er vel redd at den hvis det er dette årets kroatiske artist håper skal skje med hennes låt er sjansen for at hun blir skuffet. Alt ved denne låten er vel bare helt greit, og er det en ting som ikke funker i dette sirkuset er det vel helt greit. Helt greit forglemmelig dessverre.

Melodi 12 – Danmark – Terningkast 3

Første nordiske nummer ut i år. Vil det være deilig å være dansk i Italia mon tro? Er nok dessverre ikke helt sikker på akkurat det. Liker den rolige starten på låten, men så faller jeg litt av når låten liksom skal ta av. Da blir dette en fargerik, men likevel bleik liksom-kopi av fjorårets rocke-seier. Dette mangler den attituden en rockelåt skal ha, de blir for konstruert og virker lite ekte. Synger bra da.

Melodi 13 – Østerrike – Terningkast 3

Så inviterer våre østeriske venner til fest og sånn i utgangspunktet er dette en invitasjon man vel helst vil si ja til. Men, i vokal-døra har åpenbart noen som kan synge en slik låt skikkelig blitt nektet adgang. Og hun som da fikk synge er nok dessverre ikke helt dame for den oppgaven. Spinkel og til tider sur vokal trekker veldig ned og da hjelper det ikke at DJ’en fortvilt prøver å oppildne publikum,

Melodi 14 – Island – Terningkast 4

Nok ett nordisk land, det som ligger langt ute i havgapet dere vet. Slik musikk etter forrige låt ble faktisk en befrielse nå. Nydelig flerstemt sang på islandsk, sjeldent språk å høre musikk på, dumt for det er ett lyrisk språk som funker musikalsk. Upåklagelig vokal og tre jenter som har lært å sjarmere inn i en TV-skjerm. Og av og til kan man komme meget langt med akkurat sjarme.

Melodi 15 – Hellas – Terningkast 6

Årets første norske låt og vel første gang kun nordmenn har vært opphavsperson for en låt fra ett annet land. Og hvis eksportrådet skal gi pris for kvalitetsvarer så fortjener denne låten det. For en levering av denne dramatiske låten, fantastisk vokal som også trekker opp, her ser man hvordan en dramatisk låt skal leveres på en TV-skjerm. Tror begge opphavslandene til denne jenta blir stolte nå.

Melodi 16 – Norge – Terningkast 6

En snø-omkranset innsjø er vårt postkort fra og våre ulver dukker opp i fjellsiden der. Det allerede velkjente sceneshowet sitter fjellstøtt og man føler at det spres masse energi i salen under denne låten. Hvis ikke festen har startet i hallen før nå, vil den i hvert fall starte nå. Dette var også stødig vokalt så alt i alt en meget god fremføring. Finn frem finale-bananen dere.

Melodi 17 – Armenia – Terningkast 4

Underlig nok slutter man denne semifinalen med en forholdsvis rolig låt, det skyldes nok den enorme scene-riggen damen har med seg. Serviett-rommet vil kanskje mange kalle rommet, men det funker nå på TV da. Selve låten er av det behagelige slaget og det synges helt greit så alt i alt en låt som nok vil behage såpass mange at hun burde få arbeidstillatelsen sin forlenget til helgen.

Ellers lar jeg meg aldri slutte å forundre over hvor intetsigende pauseinnslag det kan lages. Ikke det at det er noen galt verken med musikk eller artister som fremvises, men hadde det ikke vært bedre om de landene som er direkte-kvalifisert i finalen hadde fått vist frem sin låt i stedet?

Og jeg lar meg heller ikke slutte å undres over hvorfor det skal ta godt over en halvtime før man kan avsløre hvilke 10 låter som går til finalen, skulle tro man brukte god gammeldags fax-maskin for å sende inn hvert lands resultat og kuleramme for å telle poengene sammen. Vi er i 2022 liksom!

Jeg tipper at følgende land går videre til finalen:

Latvia
Litauen
Ukraina
Nederland
Moldova
Portugal
Hellas
Island
Norge
Armenia

9. mai, 2022

Halve dagen i går ble brukt på det såkalte røde-løper arrangementet, den enkelte arrangør har fått det for seg at fargen på løperen skal være alt annet enn rød så i år var fargen turkis, for øvrig fant dette arrangementet sted på ett jaktslott utenfor Torino og en lokal guide kunne fortelle at man jaktet to ganger i uken

Fin farge det der og alle årets artister fikk skinne på den, noen i strålende solskinn, mens andre fikk et regnskyll og ett skikkelig kaldt vindpust på deler av deres ferd langs løperen.

For selv om selve gåturen kanskje bare er 200 meter så hadde en skilpadde slått den hvis dette var ett løp, for her skal det nemlig snakkes med journalister, poseres for foto og kanskje la en ESC-fan få snike seg til en selfie.

Da tar slike ting tid, den første artisten inntok løperen 16:00 og den siste forlot det 20:00 og for en som stod helt sist på løperen så fikk ikke vi møte første artist før nærmere 17:00.

Det var den maltesiske artisten, men hun var egentlig kjapp, våre norske ulver brukte over 90 minutter før de kom i mål.

Ikke rart at man blir tørst så som bildet viser tok to av de norske danserne seg en slurk vann på ferden, dog med maske har man noen utfordringer når det skal skje.

Bare for å illustrere hvor lang tid dette tar så tok jeg altså buss fra Torino sentrum 12:30 og var ikke tilbake i det samme sentrum før 21:00, på den tiden hadde jeg kun inntatt en flaske vann og med unntak av bussturene stod man hele tiden.

Som man skjønner, det er være ESC-fan krever utholdenhet, men det får man til når man har det gøy.

Nå har vi entret selve ESC-uken så nå begynner alvoret på ordentlig, i kveld er det jury-finale for semifinale 1 og våre ulver skal i ilden og forhåpentligvis kapre mange poeng fra de jurymedlemmene som sitter rundt og vil se på dette i kveld.

Man får håpe at disse jurymedlemmene er av den sunne sorten og liker bananer.

8. mai, 2022

Siste prøvedag var kort og behagelig siden bare 5 land øvde, dette da ett en de såkalt 5 store landene er arrangør noe som gjør at antall finalelåter i år «bare» er 25.

Det ble noe lapper å sende hjem denne dagen også, de to som fikk med seg stjerne i margen og klapp på kinnet var Frankrike og Storbritannia, disse to landene skinner på scenen og vil forhåpentligvis gjøre det storslagent i finalen.

Spania var vel mest som forventet, det blir ikke med lapp hjem, men heller ett liten intern bekymringsmelding til seg selv om at dette er heftig, men likevel ikke klarer å fenge slik man hadde forventet.

Tyskland får lapp med hjem, de har en helt grei låt, fremføringen er helt grei, greia er bare at helt grei sjelden tar en veldig langt unna sisteplassen.

Arrangørlandet Italia får ikke en lapp med hjem, her tenker jeg å tvinge dem til å ta med ett helt A3-ark hjem, for dette var dårlige greier.

Mye mulig at 10:25 på morgenen er grytidlig for noen av de hippeste pop-artistene dette landet har å tilby, men man kunne da gjort ett forsøk på å levere noe på scenen som var akseptabelt.

I stedet fikk vi ny rekord i sur og uinspirerende sang, la oss inderlig håpe at de har giddet å varme opp stemmen sin neste gang de øver, kunne nesten høres ut som om de aktivt saboterte sin egen låt.

Ellers skulle våre ulvevenner i Subwoolfer møte folket på et torg i Torino, de hadde ikke forventet mer enn 40 stykker, men det kom sikkert de tidoble.

Været var fint i Torino helt til hoved-attraksjonene kom ut av bussen, da valgte værgudene å velsigne oss med regn, noe de har gjort i stort monn de siste dagene.

Hele stuntet ble dermed litt amputert, det er tungvint nok å puste gjennom tøy, enda vanskeligere når tøyet har blitt vått i tillegg.

Men, de skapte stor ståhei den stunden da var der og jeg skapte likegodt utrykket Subwoolfer-tilstander, ryktene sier at de vil møte folket en gang til, dette kan bli episk.
Jeg hadde fått tak fans fra forskjellige land til å delta, men storparten av de som var til stede var lokale italienere og når man begynte å dele ut egne klistremerker ble det litt kamp om dem.

Så en familie med en gutt og en jente og gutten hadde fått tak i klistremerke, men jentas var ruten og var merkbar lei seg for det.

Som den gentleman jeg er fikk jeg tak i ett ekstra og gav til jenta og det smilet hun kom med da kan man ikke kjøpe for penger, moren takket meg og sa at nå hadde jeg virkelig reddet dagen for jenta hennes.

Alltid en glede å hjelpe andre er det ikke, i dag er det artist-fremvisning på Turkis løper, dagens vær er spådd til å være ustabilt så det kan bli en våt affære, kryss fingrene for at skyene over Torino holder på vannet sitt fra 16:00 og utover.