Mangt og mye om Grand Prix og Eurovision

22. mai, 2019

I noen dager nå har vi gledet oss over at Norge vant telefon-avstemmingen og at vi med noen få poeng slo Sverige.

Men, nå har EBU korrigert stemmene de beregnet for den hviterussiske juryen. Her klarte man det utrolige kunststykket å gi poeng til de 10 landene som hadde fått færrest poeng. Om det var en feil eller en bevist handling i sinne over at deres jury ble vraket vites ikke.

Dessverre for Norge betød det at vi mistet 7 poeng og Sverige fikk et par poeng og vipps slo de oss med 3 poeng.

Rett skal være rett, feilaktige avgitte poeng bør korrigeres selv om det er veldig synd at det gikk ut over oss.

Det gjør uansett ikke innsatsen til KEiiNO ett gram mindre verdt, og en 6.plass er like mye å være stolt av som en 5.plass.

Dette er faktisk ikke første gangen Norge går en plass ned etter at finale-sendingen er over.

Tilbake i 1976 glemte eller overså man 4 poeng Jugoslavia skulle hatt. Så da sendingen var over lå de sist med 6 poeng mens norske Anne Karine Strøm så vidt unngikk sisteplassen med sine 7 poeng. Men, da poengmissen som gikk ut over Jugoslavia ble oppdaget ble de tildelt 4 poeng til og vipps igjen, Norge fikk nok en sisteplass.

Begge disse episodene er menneskelige feil, men i 2019 der man bruker profesjonelle firma til å overvåke at alt går riktig for seg er en slik tabbe faktisk meget pinlig. Både for EBU og firmaet som hadde jobben.

For den snåle avstemmingen fra den imaginære hviterussiske ble kommentert og skrevet om av ett fan-nettsted allerede tidlig på søndag. Så da er det ganske oppsiktsvekkende at EBU bruker så lang tid på å "oppdage" samme feilen.

Denne feilen gjorde også at det var Nord-Makedonia som vant jury-avstemmingen. Og dermed gikk Tamara glipp av den hederen og det momentumet det er å ligge øverst på det tidspunktet.

Dette er dessverre ikke den eneste feilen i år. Minst to dommere har nemlig klart det kunststykket å gi poengene sine i feil rekkefølge. Den låten de likte minst gav de best poengsum. Det førte dessverre til at Polen skal ha mistet sin finaleplass til Hviterussland.

Hva fører til at manglende eksponering for jentegruppen Tulia kan man jo bare tenke seg. Alt dette rett og slett fordi en ansvarlig ikke spør jurymedlemmene når de levere inn stemmene sine om den låten de har på topp er den de mener er best. Hvor inkompetent er det mulig å være tenker nå jeg.

Som om dette ikke er ille nok, de har faktisk 24 timer på seg fra jury-avstemmingen er utført til den blir offentliggjort. Masse tid til å oppdage eventuelle feil og korrigere dem. Og masse tid til å straffe juryer som åpenbart ikke stemmer etter profesjonelle kriterier, men etter politiske kriterier.

Åpenbart bør man gå gjennom dette hos EBU slik at vi sikrer et neste års resultat er å stole på når de blir avgitt.21. mai, 2019

Bare så det er sagt, jeg er for at det er juryer, vi trenger denne dem for å se og høre på låtene med profesjonelle øyne og ører. Øyne og ører som jobber med musikk til daglig og dermed bør ha meninger som er mer basert på profesjonelle kriterier enn en vanlig TV-seer trenger å ha.

Men, da må faktisk juryen være profesjonell og det mener jeg at den svikter på i mange tilfeller.

Jeg kan jo begynner med den norske juryen for noen år siden der Per Sundnes egentlig skulle være medlem, vel vitende om at han var med i adresseprogrammene og gav poeng, samt uttalte seg positivt og negativt om de enkelte låtene. Hva tenkte NRK på egentlig da.

I årets avstemming hadde vi tilfeller det jurymedlemmer rangerte feil vei. Hvordan er det egentlig mulig? Ett kontroll spørsmål fra vedkommende som samlet inn stemmene hadde vært nok å avsløre den feilen. Det var det svenske jury-medlemmet Lisa Hedlund som gjorde den feilen hvor hun gav topp-scoren sin til PÆNDA fra Østerrike. Det gjorde at Østerrike fikk hele 8 poeng fra den svenske juryen i semifinale 2. Det gjorde faktisk at de unngikk sisteplassen. Men, når vi vet at det skilte bare 1 poeng mellom finaleplass og den sure 11.plassen i denne semifinalen skjønner man at en slik feil kunne vært skjebnesvanger for ett land som kunne ha mistet finaleplassen sin pga. dette.

Den hviterussiske juryen plapret om hvem de hadde på topp på sosiale medier og diskvalifiserte seg selv for å få lov til å stemme i selve finalen. De stemmene som ble avgitt vakte stor oppsikt der blant annet Israel fikk 12 poeng og Norge fikk 7 poeng. Og hadde ikke Norge fått disse 7 poengene hadde Sverige slått oss med 1 poeng. Hvordan de hviterussiske stemme ble bestemt er uklart. Men, noen har regnet ut hvordan juryene i de landene som er i samme bunke når allokeringen av semifinalene trekkes stemte.

Dette er landene Armenia, Aserbajdsjan, Georgia og Russland. Når man la sammen jurystemmene i disse landene endte Malta på topp. I bunnen her finner man Israel og Norge er fjerde nederst. Det viser seg faktisk at bunn-ti-listen er identisk med hvordan stemmene fra Hviterussland ble avgitt. Var det en tabbe eller var den en straff mot Hviterussland for å ha en ulydig jury?

Ellers er det flere tilfeller der alle fem jurymedlemmer er enig om at en låt fortjener sisteplassen. Når man vet at det landet som stemmer og det landet som får denne unisone sisteplasser er fiender politisk så skjønner man jo at juryene totalt har tatt av seg den profesjonelle hatten. Og i enkelte tilfeller hvor naboland er bestevenner skjønner man jo også at det er vennskapshatten man har hatt på seg mens den profesjonelle hatten ble slengt bort i ett hjørne.

En del av kritikken mot juryen er at de av og til er i skikkelig utakt med folket. I noen tilfeller et det forståelig, men noen ganger må man lure på hva slags profesjonell teft disse juryene egentlig har. Og i år var Norge en av de landene som gikk på en smell her. Jeg mener jo at hit-potensiale bør være er kriterium juryene bør ha på sin liste.

At juryen er i utakt slår begge veier. Gutta i tsjekkiske Lake Malawi som gledelig etter min mening fikk 12 poeng fra den norske juryer lå på en fin 6.plass etter at juryen hadde stemt. Men, hos folket delte man så definitivt ikke gleden over denne gladlåten og den ble nest-sist i telefonavstemmingen. Uforståelig for meg.

Glem heller ikke at det var de profesjonelle juryer som gjorde at JOWST for to år siden kom på den tiende-plassen de fikk. Hadde folket bestemt hadde vi vært lenger ned på resultat-listen.

Uansett, det å kreve at de profesjonelle juryene skal bort fra Eurovision Song Contest er bare tull, de gjør en viktig jobb ved å prøve å utligne effektene av nabostemming og andre ting. De må bare bli enda mer profesjonelle ved ikke å falle i de samme fellene og selv drive med nabostemming. Nå fikk riktignok Sverige 12 poeng fra alle andre nordiske landene med unntak av Norge. Men, siden Sverige faktisk vant juryavstemmingen er en slik 12’er mer reelle en om dette var de eneste topp-scorene Sverige fikk. Tror det alltid vil være slik at man er litt mer gavmild mot land man har et slags kulturelt felleskap med.

For å oppsummere, la oss glede oss at Norge gikk ut av dette ESC-tiåret med en seier hos det europeiske folket. Og nederlandsk TV får utgiften med å arrangere dette neste år.

18. mai, 2019

For en finale dette ble.

Først er åpningsshow av høy klasse.

Så 26 fremføringer som stort sett også var av høy klasse.

KEiiNO gjorde oss nordmenn til stedet i Tel Aviv veldig stolte. Fremføring nummer 14 på denne scenen var den beste vi har sett av dem. Disse har stålkontroll på det de gjør, det er det liten tvil om.

Så fulgte det flere pauseinnslag som bare fortsatte den høye standarden på showet og det var liten tvil om at det var Eurovisjons-finalen vi så på.

Madonnas opptreden var vel grei nok den, men absolutt ingenting får meg til å skjønne hvorfor hun fikk delta på denne scenen.

Og jeg klarer vel heller ikke å skjønne hvorfor pauseinnslaget skal være så langt, dette er plaging av publikum.

Den profesjonelle juryen spredte virkelig sine poeng og vi skjønte at dette kom til å bli en triller til siste slutt.

Og det ble det til gang, herregud så spennende.

Og vi slo Sverige, en megaflott 5.plass til KEiiNO. Er vi stolte av dem eller?

18. mai, 2019

Jeg lar bilde av kaffen vi får servert her på pressesenteret fortelle om hvem jeg tror får anledningen til å heve seierstrofeet i krystall over hodet senere i dag.

Eller skal man være veldig korrekte, det har vel allerede blitt 19.mai, både her i Tel Aviv og hjemme i Norge.

Den gåsehud-låten som låten til Salvador Sobral var for ti år siden finner jeg ikke i år. Men, den som har størst potensiale tror jeg vel er Duncan fra Nederland. Og på siste prøve kom gåsehuden hos meg faktisk.

Han har tronet øverst på betting-listen veldig lenge nå og til tross for en liten Down-periode etter første øvelse er han nå helt oppe på 45% vinnersjanse.

Til sammenligning med i fjor stod Kypros med 38 % vinnersjanse og vinneren Israel "bare" 24 %.

Hva med våre helter KEiiNO da?

Jeg kaller dem helter for måten de taklet de tekniske problemene på juryprøven på fredag.

De lo det bort og var fornøyd med gjennomkjøringen. Veldig beroligende å se at de tar de akkurat sånn. Da har de nemlig fullt fokus på jobben i kveld som er å sjarmere hele Europa med sin opptreden.

Jeg håper de blir betalt med en topp-ti-plassering, det har de fortjent. Og vi gleder oss allerede til fortsettelsen, de fortjener stor suksess videre i sitt karriere-liv.

Hvem andre kan snyte Nederland for seiere?

Personlig tror jeg vel at Sverige, Sveits og Russland kan utgjøre den største trusselen her.

Sverige har den mest gjennomførte og elegante fremføringen i kveld.

Sveits er vel den av party-låtene som får mest god-fot hos publikum.

Russland blir bare bedre og bedre og siste gjennomkjøring jeg nettopp hørte var magisk bra.

Hva så med Australia som akkurat nå regjerer på andreplassen på betting-listen?. Vel, denne låten gjør lite for meg, jeg skjønner hypen, men vil dette begeistre publikum så mye?

Gudene vet og ikke jeg, det blir en spennende kveld uansett.

Og husk avstemmingen er gjort om på. Første del med stemmene fra de profesjonelle juryene er lik som før, talspersonene avslører hvem de har gitt 12 poeng.

Når all 41 land har avgitt disse stemmene skal totalsummen hvert land har fått i telefon-avstemmingen avsløres. Og før startet man med den laveste poengsummen og jobbet seg oppover.

I år starter de med landet som har lavest poengsum etter juryavstemmingen og siste land ut som får poeng vil være landet som ledet etter juryavstemmingen.

Forvirret?. Du vil forstå det når avstemmingen foregår.

Norge har akkurat hatt sin siste gjennomkjøring på scenen og det gikk veldig bra.

Heia Norge, heia det landet du heier på og heia den som vinner.17. mai, 2019

Da er det kun en kveld igjen før årets finale går av stabelen. 26 spente deltagerland gjennomfører i kveld juryfinalen hvor de kjemper om gunsten hos 40 jury-grupper.

All goodwill de 20 landene som kvalifiserte seg fikk må nå innhentes på nytt og de har nye konkurrenter som vil stjele poeng fra og stjele poeng fra.

At man mister goodwillen så vi meget godt i fjor de en norsk seier i semifinalen ble til en 15.plass i finalen. Ingenting er gratis i dette spillet.

Jeg gir alle 26 land ett terningkast basert på helheltinntrykket.

01 – Malta – Terningkast – 3

Vokal u-stødighet til tross, grei låt å starte årets fest med. Men, låten tar aldri av.

02 – Albania – Terningkast – 3

Sterk flott fremføring, men ender vel opp med mer skrik enn ull til slutt da. Dårlig innlevelse her.

03 – Tsjekkia – Terningkast – 6

Deilig 80-talls-synth-vibber. Med høy sjarme-faktor blir dette trivelige minutter.

04 – Tyskland – Terningkast – 2

De prøver, men feiler grundig. Dette er bare kjedelig og intetsigende, hva skal budskapet her?

05 – Russland – Terningkast – 6

Dette er magisk bra. Tonnevis med intensitet og innlevelse parret med god vokal.

06 – Danmark – Terningkast – 5

Deilig sommer låt dette. Sol i ansiktet og en lett sommerbris samme med kjæresten er dette for meg.

07 – San Marino – Terningkast – 5

Årets lykkepille av en låt. Jeg må smile når jeg hører den, kvalitetslåt med andre ord.

08 – Nord Makedonia – Terningkast – 5

En stemme å være stolt av. Og dette er betagende vakkert og kraftfullt i en pakke.

09 – Sverige – Terningkast – 6

Denne karen har en gylden sjansen til seier. Men, liker ESC-verdenen gospel-pop?

10 – Slovenia – Terningkast – 6

Avslappende og deilig låt dette. Man kjenner at pulsen går ned av dette.

11 – Kypros – Terningkast – 4

Litt anstrengende vokal, men den har blitt bedre. Madonna blir misunnelig her.

12 – Nederland – Terningkast – 6

Vakker inderlighet, kraftfullt levert. Dette kan holde hele veien inn.

13 – Hellas – Terningkast – 5

Kraftfullt show av godt gresk merke. Det spares ikke på konfekten her nei.

14 – Israel – Terningkast – 5

Sterk fremføring med tonnevis av innlevelse. Leverer flott vokalt også.

15 – Norge – Terningkast – 6

Nok en flott opptreden dette. Mulig joikedelen kunne ha vært hakket bedre en det vi fikk servert nå.

16 – Storbritannia – Terningkast – 3

Flott vokal stort sett. Men, manglende innlevelse viser hvor uerfaren egentlig er.

17 – Island – Terningkast – 5

Tøft, hardt og dødskult. Og opp i det hele en røff og fengende låt.

18 – Estland – Terningkast – 2

Dette er en kjedelig låt. Reddes litt av sjarmen til sangeren som ikke alltid er god på det å synge.

19 – Hviterussland – Terningkast – 3

Kult show, men så var det det med å synge å danse samtidig. Noe må lide, har var det sangen.

20 – Aserbajdsjan – Terningkast – 5

Flott lot med litt etniske undertoner. Og imponerende sceneshow som alltid.

21 – Frankrike – Terningkast – 4
Har vært en stor favoritt, men sang seg vel litt bort her. Falt litt hos meg dessverre.

22 – Italia – Terningkast – 5

Tøff fremføring, her oser det italiensk maskulinitet. Og penger er ikke alt her i verden.

23 – Serbia – Terningkast – 3

Kraftfull sang så det holder. Men, låten stakkars er av det kjedelige slaget.

24 – Sveits – Terningkast – 5

Kan synge og danse samtidig. Og dette blir det party av.

25 – Australia – Terningkast – 3

Vokalferdigheter på den absolutte toppen. Men, jeg finner ikke melodien her dessverre.

26 – Spania – Terningkast – 2

Mye skrik og mye vokale ulyder. Slitsom avslutning dette.

Norge hadde tekniske problemer under sin øvelse, sendte klage og bad om å få synge igjen. Det ønsket ble avslått, også anken på avslaget.

Dumt, men sant. Ingen av årets gir meg vinner-gåsehuden. Men, lar tvilen kommer storfavoritten til gode. Så jeg tipper Nederland jeg.