28. jul, 2017

Hvorfor kom Spania på 26.plass

Da var vi ferdige med landene som ikke kom seg til finale. Der lot jeg den poengsummen de fikk avgjøre hvilken plass de kom på. Så kan det diskuteres om Georgia som fikk 99 poeng, men likevel var 16 poeng bak en finaleplass egentlig fortjener en bedre plassering enn Serbia og Sveits som bare manglet en håndfull poeng for å ta seg til finale. Uansett, fra nå av kan vi forholde oss til en reell resultatliste fra finalen og der kom altså Spania helt sist.

5 lusne poeng i televotingen var alt de dro i land og det fra nabolandet Portugal, så kanskje de stemmene kan telles som egenproduksjon? Neste år feirer Spania 50 års-jubileum for sin første seier med Massiel's "La la la" og påfølgende år feirer de 50 års-jubileum for sin hittil siste seier. De fikk sin første seier etter bare 8 deltagelser men de siste årene har det gått rimelig trått for våre spanske venner. Siden 2005 har de endte på en plassering fra nummer 20 og lavere hele 9 ganger. I grunn er det bunnrøkla-landet i Eurovision vi snakker om. Og det er ikke det at de har ambisjoner om å gjøre det bra. Man må jo nesten lure på hva det europeiske folk har i mot spansk musikk. Vi elsker jo å dra på ferie dit, men når vi hører musikken deres i Grand Prix er det tommelen ned.

Så hvorfor gikk Spania på nok en ny smell i år? Fremføringen i finale har verst mulig start. De som produserer TV-sendingen glemmer å trykke på rette knapper så i stede for å se Manel og gutta han har med seg på scenen se i kamera med publikum i salen ser vi bare et oversiktsbilde av scenen der vi lenge ser på 4 gutter med ryggen vendt mot kamera. Og etter denne håpløse starten går det i grunn bare videre nedover. Sangen selv er av typen glad sommerlåt og gutta på scenen gjør sitt beste for å skape sommerstemning i det som da var en heller kald vårkveld i Kiev. Men, når Manel sliter litt med stemmen på de enkle partiene blir det på grensen til grusomt å høre han synge når han liksom skal ta litt av mot slutten. Så kanskje ikke så rart at det kun var snille "naboer" fra Portugal som kunne like dette. I årets spanske finale ble de mye bråk siden Manel vant på grunn av at de 3 personene som utgjorde fagjuryen fikk lov til å velge han etter at første avstemming endte uavgjort. At artisten som tapte fikk 35,6% av telefonstemmene og det faktum at Manel "bare" ble nummer 3 i samme telefonavstemming ble dermed ignorert av den før nevnte 3-personer fagjuryen. Tror vel ikke at spansk TV har den regelen neste gang de ha nasjonale finale. Og den låten som den spanske publikummet likte best var en skikkelig spansk party-slager-låt som ganske garanter ikke hadde endt sist i årets finale. Så, spanjoler skjerp dere og kom med en låt som faktisk kan gjøre det bra neste gang, da har dere uansett kort vei.