22. sep, 2017

Hvorfor kom Bulgaria på 2.plass

Inntil i fjor hadde Bulgaria bare kvalifisert seg til finalen en gang og det var tilbake i 2007. Det var liksom landet som ikke fikk det til uansett hva de prøvde. Selv de som kom på 6.plass i 2007 gikk på snørra når de prøvde seg igjen i 2013. Da fikk også våre bulgarske venner nok og tok en to års pause fra konkurransen. Og for et comeback de etter at de kom tilbake i fjor. De klarte til og med det mesterstykket å klarte en plass opp fra semifinalen til finalen. De gikk ett hakk ned fra sin plassering i årets semifinalen, noe som dermed viser at de vant sin semifinale i fjor. De fikk faktisk flere poeng i sin semifinale enn Portugal fikk i sin. Og det var like mange land som stemte i begge semifinalene.

I semifinalen var differansen mellom jury og televotingen for Bulgaria bare 5 poeng, i finalen var denne differansen steget til 59 poeng. Og det var publikum som likte låten best. Hele 7 tolvere fikk de i televotingen, mens 4 fagjuryer mente dette var kveldens beste låt, deriblant den norske. Og til sammen hadde faktisk den norske avstemmingen samme topp-2 som den endelige resultatlisten. Det er ikke alltid vi i Norge treffer like bra her gitt.

Så hvorfor har Bulgaria endelig klart å knekke koden? Etter at de i mange år har sendt etablerte artister har de nå begynt å satse ungt. Riktignok hadde Polina som deltok i fjor vært med før, men jeg regner henne som ung likevel jeg da. Kristian som deltok i år var kun 17 år gammel, men fremstod som en med mye lengre erfaring på scenen. Han synger bra og med såpass mye innlevelse at dette bare må bli bra. Det er heller ingen tvil om at de har brukt en god del ressurser på at det visuelle utrykket skulle bli best mulig. Og de har valgt å mikse lokale og internasjonale komponister for å få frem den beste låten. Alt i alt en velfortjent besteplassering på Bulgaria og de lukter uten tvil på topp-plassen og bli ikke forundret om de tar den snart.