11. mai, 2018

Dommen dagen før dagen 2018

Da er det dagen før dagen og juryfinalen som skal avgjøre hvordan 43 juryer rundt omkring i hele Europa + Australia skal stemme i morgen. Det er denne avstemmingen vi får se i morgen land for land før avstemmingen avsluttes med totalsummene til hvert enkelt land fra tele-votingen.

Og jeg tipper på en spennende avstemming all den tid det ikke er en åpenbar vinner slik saker og ting står må.

Jeg gir terningkast til hver låt basert på et helhetsinntrykk.

Norge starter som nummer 7 og det er ett helt topp startnummer. Dog har ingen vunnet med det startnummeret siden 1969.

Naturligvis hedrer man nasjonalmusikken her i Portugal, Fado som en del av åpningssekvensen.

Tradisjonen med flaggparade holder de ved like, kjekt å få se artistene før det braker løs.

Melodi 1 - Ukraina

Litt smådyster åpning av årets show. Karen skal ha for et vel gjennomført show og det blir en passe fartsfylt fest etter hvert. Men, for meg er låten kjedelig og alt i alt ikke den låten jeg ville ha startet finalen med.

Terningkast 3

Melodi 2 - Spania

Hvorfor ikke satse på en sart vakker ballade? Det er ikke vanskelig å se at disse er ett nyforelsket par, det er nummeret før man ber dem om å finne ett rom. Heldigvis er de anstendige i alt, kanskje litt på grensen vokalt av og til. Men, alt i alt en deilig sak dette.

Terningkast 5

Melodi 3 - Slovenia

Ikke mange hadde trodd at Europa skulle si ja takk til denne låten. Men, det gjorde de og det var fortjent etter min mening. En låt med fullt trøkk fra start til slutt, vel med unntak av den tekniske "glippen" da. Bra vokal og hurra for å synge på eget språk.

Terningkast 5

Melodi 4 - Litauen

Her kommer min yndlingsmelodi i år. Den vandret inn i hjerte mitt etter første prøve og har blitt der siden. Dette er så inderlig nydelig og med en artist som klarer å få disse følelsene frem på en slik måte kan det ikke bli annet en supervakkert. Og for en særegen stemme.

Terningkast 6

Melodi 5 - Østerrike

Det fins knapt nok en kjendisdame i Norge som ikke er litt heit på denne karen. Og jeg har møtt ham og ja han er heit. Dette blir også en heit fremføring og han har så mye gospel i stemmen at salen blir til en katedral en liten stund her. Upåklagelig vokal.

Terningkast 5

Melodi 6 - Estland

Tidenes ESC-kjole til tross, dette synes jeg er en kjedelig låt. Og i kveld er hun da heller ikke helt perfekt i røsten heller. Jeg synes heller ikke at prosjektor-kjolen løfter show, dette dekker mer over en tam låt.

Terningkast 3

Melodi 7 - Norge

Joda, dette svinger det av som bare tusan, og det er feilfritt vokalt og dansemessig vil jeg si. Men, det er liksom noe som mangler. Det tar langt inn i låten før jeg føler at den velkjente sjarmen hans er helt på plass. Dette har vi sett bedre dessverre. Beklager, dog hører jeg fra min spion i salen at den kokte under fremføringen.

Terningkast 5

Melodi 8 - Portugal

Slår til med nok en emosjonell ballade i kveld. Her snakker vi også om særegen stemme, denne klarer jeg ikke helt å falle for. Men, sangen er fin den og de burde få en anstendig plassering.

Terningkast 4

Melodi 9 - Storbritannia

Egentlig er det ingenting å utsette på denne låten. Kul nok, både artisten og låten. Og ingenting å utsette på det vokale. Men, det er noe som likevel gjør den passe intetsigende og uinteressant i lengden.

Terningkast 3

Melodi 10 - Serbia

Det ble denne Balkan-balladen Europa ville ha. Ikke veldig rart, dette er rå-stødig vokalt og de klarer å lage såpass mye drama på scenen at man lar seg forføre tilstrekkelig mye.

Terningkast 5

Melodi 11 - Tyskland

Denne karen har gjort såpass inntrykk på prøvene at han er klatret langt opp på betting-listene. Dette er en type musikk som er populær på det "vanlige" musikk-markedet, om det fenger like mye i dette sirkuset vil morgendagen vise. For meg er det kun småpent, dog får han plusspoeng for fin særegen vokal.

Terningkast 3

Melodi 12 - Albania

Faktisk en av tre artister med albansk opprinnelse i kveldens finale. Og mye mulig den som gjør det dårligst. Men, det skyldes ikke artisten som har en sterk og særegen stemme som bærer låten med bravur. Kul låt også, men den blir vel en smule for sær for de fleste er jeg redd.

Terningkast 4

Melodi 13 - Frankrike

Denne duoen tar oss med til halvveis-merket i denne finalen. Og for en behagelig, men samtidig berørende tur det blir. Sjelden har vel et såpass alvorlig tema blitt fremført på en så kul, men likevel med respekt for budskapet måte. Sterk vokal også.

Terningkast 5

Melodi 14 - Tsjekkia

Kveldens kuleste fyr inntok akkurat scenen. For selv med litt nerde-look vil mange falle for denne fengende låten. Og når det vokalt er mer enn OK og sjarmen er i overflod er det bare å nyte denne skolegutten med ranselen sin. Stian med sekken hadde han blitt kalt i Norge.

Terningkast 5

Melodi 15 - Danmark

Det eneste nordiske landet som ikke kvalifiserte seg til finalen er med litt her med en linje på islandsk. De prøver å sprite opp låten med litt gange, det virker ikke særlig. Vokalt er det litt ustødig til tider og selv om disse liksom skal være tøffe karer blir de mer kosebamser for meg da.

Terningkast 4

Melodi 16 - Australia

Vil tørre å påstå at dette er kveldens kleineste kjolevalg. Hun tar mye igjen med en hav av sjarme i fremføringen sin og låten er kul nok den. Men, hun tar litt vel mye av på scenen og det går ut over det vokale selv om hun var stort sett grei nok i kveld.

Terningkast 4

Melodi 17 - Finland

Med Lordi som støttespiller på pressesenteret skjønner vi at denne damen mener monstre. Tøff og sterk fremføring, men jeg mener nå låten er litt for enkel for å virkelig gjøre det hos meg. Showet, tross alle effektene, synes jeg er merkelig tamt.

Terningkast 4

Melodi 18 - Bulgaria

Hvis jeg skal finne en dark horse i denne finalen velger jeg denne gruppen. Klokelig nok holder de seg til det mørke temaet gjennom hele låten, men gjør det på en så sterk og gjennomført måte at men blir revet med. Dystert og fengende på en gang.

Terningkast 6

Melodi 19 - Moldova

En superenergisk fremføring med masse glimt i øye og en god dose galskap slengt inn også. Dette vil få fart i godfoten hos mange og på dette tidspunktet på kvelden er det vel "fare" for at mange vil falle for dette også. Tre festlige minutter.

Terningkast 5

Melodi 20 - Sverige

Så blir vi tildelt tre minutter med svensk kul-het. Og er den noen som vet å utbytte disse minuttene på en nærmest perfekt måte er det dem. Synes sjarmen hans kommer litt mere frem nå og det scorer han på. Tror det er liten fare for at den gode plasseringsstatestikken ødelegges i morgen kveld.

Terningkast 5

Melodi 21 - Ungarn

Kveldens tøffeste, men også hyggeligste karen fyrer opp grillen. For sjelden har vel pyro-ansvarlig fått jobbe for lønnen sin. De har vært utenfor pressesenteret og gitt mange intervjuer og føler litt at stemmen til vokalisten er litt kjørt nå. Men, at dette er kul musikk kommer man ikke bort fra.

Terningkast 4

Melodi 22 - Israel

Høner er ålreite dyr og denne kule jenta er innmari ålreit hun også. Jeg bare elsker slike som ikke later som, men er seg selv fult og helt og er stolt av det. Hun stråler på scenen og oser av en kul-het som ikke kan kjøpes for penger.

Terningkast 5

Melodi 23 - Nederland

Jeg lurer på hva de som sier at Grand Prix bare er en type musikk skal si etter kveldens show? I år er det en spennvidde av dimensjoner og her er det noe for absolutt alle. Denne leopardjakke kledde mannen gir oss trua på at også køntri-party er kult som bare det. Blir noe gira på en svingom av dette mon tro?

Terningkast 4

Melodi 24 - Irland

Deilig å roe litt ned og du grønne glitrende for en ned-roing dette er. Aldeles nydelig og sart og er man forelsket i noen (jeg er i mannen min) er dette en utrolig fin låt å tonesette akkurat den tanken med. Fillern jeg sitter her med tårer i øynene jeg.

Terningkast 6

Melodi 25 - Kypros

Kveldens heiteste dame og jeg er på hils med henne. Noen misunnelige heteroer her? Dette funker som bare rakkern og nå snakker jeg både dans og sang. Og hun gjør ingenting for å minske favoritt-stempelet hun har. Og bærer det med sexy styrke.

Terningkast 6

Melodi 26 - Italia

Frokost-naboene mine avslutter kveldens show. I en super-sterk finale synes jeg at både åpningssangen og nå avslutningssangen skuffer. De har en alvorlig sak de synger om, men for meg blir dette intetsigende. Jeg lar meg ikke fenge, for det er sangen for kjedelig. Vokalt er det også ustødig til tider.

Terningkast 3

Hvor skal vi til neste år spør de fire ganske så greie programlederne. Det er ett meget godt spørsmål.

Jeg aner ikke. Er Europa i partyhumør etter et par år på balladekjøret? Eller er det alle partylåtene i år som gjør at det er en av balladene som til slutt trekker det lengste poeng-strået?

Jeg velger å gå safe og stå med ett land jeg har nevnt tidligere, Bulgaria. De har litt av alt i låten sin og det kan være det som blir tungen på vektskålen.

Gled dere, det blir ett flott show og jeg tror avstemmingen må komme med en advarsel til hjertesvake.

Happy Eurovision og heia Norge, vi blir stolt uansett plassering.