19. okt, 2018

Var alt bedre før - premieoverrekking

Eurovision Song Contest er altså egentlig en komponist/tekstforfatter-konkurranse, men det er ofte et faktum det er lett å glemme.

Artistene som synge bidragene blir hauset opp eller latterliggjort alt etter hva man måtte synes å mene om dem.

Dansetrinn og andre bevegelser blir saumfart og velger man feil kostyme fra klesskapet kan det være det man blir husket for.

Med andre ord, hvis man ikke synger låten sin selv er det stor fare for at den som egentlig konkurrerer blir en bifigur i det hele.

Og det er ikke før man eventuelt vinner at man får siden 15 sekunder med berømmelse.

I 2014 da Østerrike vant fikk ikke engang komponistene komme på scenen og Conchita tok imot premie som om det var hun som vant.

Selv på pressekonferansen etterpå var komponistene fraværende. La oss håpe de tjente masse penger på sangen da.

Premie-overrekkelse kan skje på så mange måter.

Best husker kanskje noen 1999 da den svenske komponisten som skulle motta premien sin fra Dana International likegodt tråkket på kjolen hennes såp hun falt så lang hun var med premien i hendene sine.

Alexander Rybak hadde åpenbart ingen erfaring med krystall så han klarte å knekke stetten på sin premie før han kom seg av scenen i Moskva.

Tilbake i 1969 var det som kjent 4 vinnere og da spansk TV bare hadde 4 premier å dele ut var det artistene som fikk den.

I 1974 ville ikke sikkerhetsvaktene slippe inn Björn Ulveus inn på scenen da de mente han ikke kunne være en av komponistene. Kunne virkelig en kar i sølvplatåsko lage musikk?

Som oftest skjer premieutdelingen etter at man har skjønt at programmet vil gå utover den oppsatte tiden så det hele blir oftest en skikkelig hastesak.

Nei, la oss se på en premie-overrekking der ting ble gjort ordentlig og det ble en liten høytidsstund.