29. okt, 2018

Var alt bedre før - tabber

I en direktesending kan i grund alt skje, men som oftest har man øvd såpass mye og alle medvirkende er såpass skjerpet at det går bra.

Men, av og til glipper det.

I begynnelsen av ESC sin historie var det først og fremst tekniske tabber som forekom.

Det var derfor Domenico Modugno som åpnet showet i 1958 også fikk synge til slutt da en del av landene som deltok ikke klarte å koble seg på før han hadde begynte å synge første gang.

Nå har vi 4 ganger opplevd at noen uvedkommende har kommet seg inn på scenen under showet. De tre siste hendelsene av dette fra 2010, 2017 og 2018 husker de fleste.

Men, første gangen dette skjedde var faktisk helt tilbake i 1964 i København. En mann kom seg opp på scenen med en plakat der han protesterte mot den spanske diktatoren Franco.

Som i de andre tilfellene ble tilstedeværelsen på scenen av kortvarig art.

Tilbake i 1980 hadde svenske Thomas Ledin noe som må kunne kalles en nesten-tabbe.

I ett mellomspill i låten gikk han litt rundt på scenen og da falt mikrofonledningen av mikrofonen.

Heldigvis oppdaget han det og fikk tak i ledningen og skrudd den på mikrofonen sekundet før han skulle synge igjen.

To år tidligere kom Björn Skifs helt ut av det og glemte teksten og noen sekunder med rent babbel var alt han klarte å synge. For de fleste hørtes det sikker svensk ut likevel.

Etter at man har begynt med såkalt in-ear der artistene hører musikk via øreplugger har det av og til ikke gått like greit.

Et offer for en tabbe har var norske Van Eijk i 1999 som fikk så høy lyd i øret at det gikk litt rett vest med syngingen hans.

Dette ble det klagd på med ønske om å synge på nytt, men dessverre for han fikk vår norske deltager det året nei som svar på det ønsket.

Men, uansett alle tabbers mor i Eurovision skjedde tilbake i 1990.

Den spanske duoen Azucar Moreno stilte med band som scenen og da når det fortsett var orkester måtte man ha bandets innsats med seg på bånd.

Og da måtte dirigenten ha på seg hodetelefoner for at musikken på bånd og musikken fra orkesteret kunne starte samtidig.

Men, når lyden i hodetelefonene er borte så starter musikk på bånd og orkesteret som faktisk spilte live satt der uten å ha startet den jobben de skulle gjøre.

Noe meget lange pinlige sekunder skjedde det liksom ingenting før de to jentene i Azucar Moreno skjønte at her var det noe feil og gikk av scenen med utslåtte armer og en oppgitt mine.

Men, på andre forsøk gikk alt veldig bra og jentene fremførte som om ingenting hadde skjedd.