26. nov, 2018

Alt var bedre før - kommentatorer

Enten man liker det eller ikke vil vedkommende som kommenterer det som skjer på TV-skjermen utgjøre en del av opplevelsen av akkurat den årgangen av Eurovision.

Og en ting er sikkert, de som har hatt oppgaven har gått til den med svært forskjellig inngangsvinkel.

Stort sett har vel de som har gjort oppgaven for NRK vært av den informative typen som ikke la så mye personlig mening inn i hva vedkommende sa.

Det som har avveket mest fra dette er vel Jostein Pedersen, men ifølge det han sa til oss i Grand Prix-klubben da han var vår gjest på høsttreffet var at han ble bedt av sine overordnede om å fortelle sin ærlige mening om det han så og hørte.

Han gjorde så og ble vel både elsket og hatet for det. Men, en hyggelig kar er han uansett.

Nåværende norsk kommentator Olav Viksmo-Slettan gjør jobben for 10 gang hvis det blir han som drar til Israel neste år.

Og de fleste er vel passe enig i at han gjør en ganske så god jobb han også.

Nå skal det sies at siste gang jeg så en internasjonale finale på norsk jord foran en TV-skjerm tilbake i 1993.

Den gang var det Leif Erik Forberg som kommenterte så dere skjønner at dette med norske kommentatorer ikke er helt det jeg har mest mening om.

Tilbake i 2009 da Synnøve Svabø var kommentator krasjet datamaskinen hennes før den andre semifinalen så jeg hjalp henne faktisk med manus før den TV-sendingen, det var moro.

At hun tok litt av under avstemmingen i finalen er forståelig, men for mange gikk det hele litt over streken, vel min strek ligger lenger fremme.

Vrenger vi øynene utenlands på dette området er det en kommentator vi ikke kommer utenom og det er britiske Terry Wogan.

Han kommenterte hvert år fra 1980 til 2008 pluss at han kommenterte i 1973 og 1978, i tillegg var han radiokommentator i 1971.

Så ingenting å si på jobberfaringen på dette arrangementet.

Han ble kjent for å krydre sin kommentering med typisk, og litt nedlatende, britisk humor om andre europeiske deltagere.

Sånn blir det av og til bråk om, men ikke verre enn at vi kunne tolerere det.

Video viser det noen mener er de ti høydepunktene av det Terry sa, personlig mener jeg de har uteglemt den beste av dem all.

Tilbake i 1996 deltok Kroatia med Maja Blagdan og midt i låten setter i det som kan høres ut som det hylet.

Da slo likegodt Terry på mikrofonen og sa rett og slett: Ro deg ned kjerring.

Så mulig ikke alt var bedre før da….