9. mar, 2019

Svenskene har bestemt seg

Da er det endelig tid for det som for mange fans er det nærmeste man kan kalle den hellige gral nasjonal finale sett.

Naturlig nok har jeg mange Facebook-venner fra Eurovision-miljøet og det kan virke som om minst halvparten av dem er i Stockholm i kveld. Og der får de sikkert en flott opplevelse.

Skal man tro bookmakerne vil kvelden ende med en seier til John Ludvik, det påstås at han har 60% sjanse til å vinne. Neste på listen har bare 12% sjanse til å vinne. Men, bookmakere avgjør ingen finale, det gjør de som stemmer og de kan finne på å ha en helt annen mening.

John Lundvik har allerede billetten til Tel Aviv i lommen siden han er av komponistene av det britiske bidraget, men han vil vel helst dra dit som artist kan jeg tenke meg.

Fjorårets vinner Benjamin Ingrosso får æren av å åpne årets ball, før man har en introduksjon av årets deltagende artister. Heldigvis kommer man fort i gang med låtene.

Melodi 1 – Jon Henrik Fjällgren – «Norrsken (Goeksegh)» - Terningkast 4

Litt uggen vokal åpning på låten, men den tar seg fort opp. Likevel mangler den det lille ekstra for å bli en låt som tar helt av. Det blir liksom bare nesten dette og jeg er vel redd for at den nervøse fremføringen ikke vil trekke opp heller. Synd, for denne låten kunne blitt veldig mektig.

Melodi 2 – Lisa Ajax – «Torn» - Terningkast 6

Bokstavelig talt en nedpå (knærne) låt. Her pøses det på med følelser som faktisk føles ekte. Fortvilelsen i fremføringen er der for fulle. Og når også artisten har full kontroll på det vokale blir dette et høydepunkt på alle sett. Gripende bra dette.

Melodi 3 – Mohombi – «Hello» - Terningkast 3

Denne låten starter ganske så seigt, men tar seg sånn passe bra opp. Men, den blir vel i grund aldri kvitt helt den seigheten jeg nevnte. Den blir passe stakatto og kjedelig og det hjelper ikke så mye at det vokale er litt ute og kjøre av og til. Nei, vi sier hade til denne.

Melodi 4 – Lina Hedlund – «Victorius» - Terningkast 5

Bare kostymet avslører at den rolige starten på låten ikke kommer til å vare så lenge. Og når disco-kjøret starter merker vi fort at dette er en artist som har drevet i disco-gamet ganske så lenge. Og passe heftig dans til tross, hun seiler av gårde vokalt på en flott måte.

Melodi 5 – Bishara – «On My Own» – Terningkast 5

En ung gutt som synger nesten som det stod om livet. Og han overlever som bare det. Det er noe med det litt barnslige stemmen som passer så bra inn i denne litt enkle gospel-balladen. Og selv om han er uerfaren som artist har han den nødvendige kontrollen på det vokale.

Melodi 6 – Anna Bergendahl – “Ashes To Ashes” – Terningkast 4

Låten er litt av en køntri-flørt, kjolen er mer Star Wars. Og så ender damen opp på skogstur. Sånn skjer bare i dette gamet. Vokal er dette meget bra, men jeg synes vel at det mangler en smule innlevelse in fremføringen. Sårheten har hun i stemmer, men ikke i det som skjer på scenen.

Et lite mellomspill med karakteren Lynda Woodruff, herlig morsomt spør dere meg.

Melodi 7 – Nano – “Chasing Rivers” – Terningkast 4

Her formelig oser det at drama og inderlighet, men jeg synes vel at artisten ikke helt klarer å levere akkurat det på en veldig overbevisende måte. Det som liksom skal være sterkt, blir litt keitet brautende i stedet. Synd, for denne låten har masse potensiale.

Melodi 8 – Hanna Ferm & LIAMOO – “Hold You” – Terningkast 6

I grund en ganske så deilig og inderlig ballade dette da. Og de veksler godt mellom lite og mye samspill på scenen og jeg synes den inderligheten de synger om også kommer veldig bra frem i opptreden deres. Og masse melankolske undertoner gjør at jeg er solgt jeg.

Melodi 9 – Malou Prytz – “I Do Me” – Terningkast 6

Er det dette som kalles sukkertøy-pop? I så fall er det en skikkelig deilig karamell av en låt. At artisten er akkurat gammel nok til å delta kan man ikke se på henne. For det virker som om hun har gjort dette i årevis og takler dette så enkelt som ingenting. Glad-pop de luxe dette gitt.

Melodi 10 – John Lundvik – “Too Late For Love” – Terningkast 5

Nok en låt som åpner rolig, men det varer ikke lenge heldigvis. Den utvikler seg ganske så raskt til en heftig gospel-party-låt. Men, som i fjor, utrykket hans er litt for smilende og fremmer ikke helt styrken i låten. Men, heldigvis dette over-skinnes av det herlige trøkket i denne låten.

Melodi 11 – Wiktoria – “Not With Me” – Terningkast 6

Er det noen som kalles forførende ballade? Mulig det, men det er vel liten tvil om at den som skal forføres ikke er så lett å få på kroken. Fortvilende vanskelig kan det virke som og denne fortvilelsen får artist frem i fremføringen på en utmerket måte. Det formelig regner med inderlighet her.

Melodi 12 – Arvingarna – “I Do” – Terningkast 4

Eneste gruppe I årets startfelt og eneste låt på svensk. Så hvorfor noen fikk den svært lite geniale ideen å ha engelsk tittel kan man jo bare lurer på. Fire karer som har det rette vokale trøkket i det de gjør og dette er så ekte dans-band-slager som det bare kan bli. Det svinger, men er litt teit også.

Tror vel ikke John Lundvik ødela noe for favoritt-stempelet sitt, men de som stemmer kan jo være rasende uenig i akkurat denne påstanden.

Første pauseinnslag var en helt annerledes versjon av fjorårets svenske deltagerlåt fremført kun av dansere. Og i grunn var dette ganske så tøft egentlig.

Nytt innspill fra Lynda og hun er hysterisk morsom etter min mening.

Så skal de åtte internasjonale juryene stemmer, la oss se hvem de liker best. Og det ble da en gigantisk parademarsj for John Lundvik. 12 poeng fra absolutt alle juryene. Nå skal det vel mye til for at han ikke får billetten til Tel Aviv.

Så er det tide for årets diva-møte de luxe. Og det ble det litt av et møte og man så hvem som tok mesteparten av kostymebudsjettet her.

Så skal programlederne som skal få skinne litt før det hele skal avgjøres.

Det store spørsmålet er vel bare om John Lundvik tar storeslem og vinner hos absolutt alle juryer.

Og det gjorde han og nok en gang blir Sverige favoritter i Eurovision.