22. mai, 2019

Det var de svært til rot da

I noen dager nå har vi gledet oss over at Norge vant telefon-avstemmingen og at vi med noen få poeng slo Sverige.

Men, nå har EBU korrigert stemmene de beregnet for den hviterussiske juryen. Her klarte man det utrolige kunststykket å gi poeng til de 10 landene som hadde fått færrest poeng. Om det var en feil eller en bevist handling i sinne over at deres jury ble vraket vites ikke.

Dessverre for Norge betød det at vi mistet 7 poeng og Sverige fikk et par poeng og vipps slo de oss med 3 poeng.

Rett skal være rett, feilaktige avgitte poeng bør korrigeres selv om det er veldig synd at det gikk ut over oss.

Det gjør uansett ikke innsatsen til KEiiNO ett gram mindre verdt, og en 6.plass er like mye å være stolt av som en 5.plass.

Dette er faktisk ikke første gangen Norge går en plass ned etter at finale-sendingen er over.

Tilbake i 1976 glemte eller overså man 4 poeng Jugoslavia skulle hatt. Så da sendingen var over lå de sist med 6 poeng mens norske Anne Karine Strøm så vidt unngikk sisteplassen med sine 7 poeng. Men, da poengmissen som gikk ut over Jugoslavia ble oppdaget ble de tildelt 4 poeng til og vipps igjen, Norge fikk nok en sisteplass.

Begge disse episodene er menneskelige feil, men i 2019 der man bruker profesjonelle firma til å overvåke at alt går riktig for seg er en slik tabbe faktisk meget pinlig. Både for EBU og firmaet som hadde jobben.

For den snåle avstemmingen fra den imaginære hviterussiske ble kommentert og skrevet om av ett fan-nettsted allerede tidlig på søndag. Så da er det ganske oppsiktsvekkende at EBU bruker så lang tid på å "oppdage" samme feilen.

Denne feilen gjorde også at det var Nord-Makedonia som vant jury-avstemmingen. Og dermed gikk Tamara glipp av den hederen og det momentumet det er å ligge øverst på det tidspunktet.

Dette er dessverre ikke den eneste feilen i år. Minst to dommere har nemlig klart det kunststykket å gi poengene sine i feil rekkefølge. Den låten de likte minst gav de best poengsum. Det førte dessverre til at Polen skal ha mistet sin finaleplass til Hviterussland.

Hva fører til at manglende eksponering for jentegruppen Tulia kan man jo bare tenke seg. Alt dette rett og slett fordi en ansvarlig ikke spør jurymedlemmene når de levere inn stemmene sine om den låten de har på topp er den de mener er best. Hvor inkompetent er det mulig å være tenker nå jeg.

Som om dette ikke er ille nok, de har faktisk 24 timer på seg fra jury-avstemmingen er utført til den blir offentliggjort. Masse tid til å oppdage eventuelle feil og korrigere dem. Og masse tid til å straffe juryer som åpenbart ikke stemmer etter profesjonelle kriterier, men etter politiske kriterier.

Åpenbart bør man gå gjennom dette hos EBU slik at vi sikrer et neste års resultat er å stole på når de blir avgitt.