7. mar, 2020

Slaget i Stockholm

Endelig er det svensk finale og hovedstadens storstue er fylt til randen at fans som skal heie et av de tolv bidragene som synger frem til seier.

I mine øyne har mange av de beste låtene forsvunnet lenge før finalen, men jeg er ganske så sikker på at våre svenske venner finner en låt som kommer til å gjøre det bra i Rotterdam.

Det er Sveriges bidrag nummer 60 som skal velges og åpningsnummeret, ja det er norsk musikk gitt. Edvard Grieg er plutselig en Mello-hit. Får håpe han ville syntes dette er kult og han ikke ruller rundt i graven sin. Og det viser seg at han står for postkort-musikken også.

Men, skit i det, nå er det rett over til låtene

Melodi 1 – Victor Crone

Huffda, det begynner skikkelig dårlig vokalt dette. Supersurt spør du meg. Det tar seg litt opp utover i låten, men skaden er skjedd. Låten i seg selv er vel grei nok den, men for meg blir det hele ganske så sjarmløst. Og med en lite inspirerende og rotete fremføring ble dette er heller dårlig start på kvelden.

Terningkast 2

Melodi 2 – Paul Rey

Eneste deltager som er debutant, sier litt om hvor populær denne konkurransen er. Uansett, endelig en bra stemmer, med tonnevis av innlevelse og melankoli. Sårbarheten i fremføringen og stemmen passer perfekt til låten. Men, jeg må pirke litt, fremføringen er litt rotete og ikke helt i synk med låtens budskap og det trekker litt ned.

Terningkast 5

Melodi 3 - The Mamas

Det tar tre sekunder så sitter sjarmen i skjermen og jeg er helt hekta. Man blir blåst av scenen både av superbra vokale prestasjoner og en intensitet og innlevelse disse damene har tonnevis av. Jeg blir bare rett og slett i så god stemningen av dette at jeg nesten ikke har ord. Girl-power de luxe.

Terningkast 6

Melodi 4 – Mohombi

Vi skrur litt ned på tempoet, men sjarmeknappen røres det ikke mye på. Sjarme har gutten, men har blir muligens preget litt for mye av stundens alvor av og til. Stort sett grei vokal, men han klarer vel ikke helt å ta helt av bestandig. Når det gjelder låten liker jeg den melankolske undertonen og at det han en styrke som vokser og vokser utover i låten.

Terningkast 4

Melodi 5 - Hanna Ferm

Vindmaskinen er på jobb i år også ser jeg. Hun skal ha for at hun lager et show, men det går ut over det vokale. Den er mild sagt vekslende og litt for ofte skrikende anstrengt. Låten finner jeg litt kjedelig og litt for repetitiv for min smak. Det skjer mer på scenen enn i låten for å si det sånn. Så låten blir for meg veldig forglemmelig.

Terningkast 2

Melodi 6 – Mendez & Alvaro

Skal disse to karene feie de andre artistene av scenen. Vel, den festen de lager på scenen slår de fleste andre som står på samme scene ned i støvlene. Vokal et det ikke mye som skurrer heller slik jeg hører det, så da er nok det største problemet for denne låten at den kanskje er litt for eksotisk og usvensk. Dumt, for slik party trenger vi.

Terningkast 5

Melodi 7 – Dotter

En jente med skikkelig særpreg i stemmen og god vokal kontroll på den samme stemmen også. Kult lysshow ved hjelp av overdelen sin har hun også og da er vel alt fryd og gammen skulle man tro. Nei, dessverre, for meg er låten både kjedelig og ganske så intetsigende. Hun skal ha for forsøket, men dette blir tre lange tråkige minutter.

Terningkast 3

Melodi 8 – Robin Bengtsson

Nedtonete show er åpenbart den store greia i år. La lysmesteren gjøre showet og ikke mennesker. Det kan av og til hjelpe, men ikke for denne låten. Vokalt er dette litt rusten, men på en måte passer denne rustheten litt til låten. Men, låten er rett og slett veldig intetsigende og det skjer så forferdelig i låten.

Terningkast 3

Melodi 9 – Mariette

Enda en jente mer særpreg i stemmen og nok en gang en gang en som har skikkelig god kontroll på det vokalen. Hvis det er meningen at det skal være en slags styrke i denne låten som skal ut er jeg redd at jeg synes den jobben er mislykket. Jeg blir ikke grepet av dette dessverre og den gitarspillingen mot slutten er rett og slett lit teit.

Terningkast 3

Melodi 10 – Felix Sandman

Kul start på låten og den kulheten klarer denne karen å få frem i fremføringen også. Her har det skjedd noe siden de forrige gangene jeg så denne låten. Sjarmen har faktisk inntatt denne karen og det kommer god frem på skjermen også. Vokalt er det heller ikke mye å trekke på så da ble dette rett og slett en opptur for meg.

Terningkast 5

Melodi 11 – Anna Bergendahl

Har digget stemmen til denne jenta i ti år allerede og hun svikter ikke i dag heller. Flott og sterk vokal fremføring og det er liten tvil om at hun mener alvor i å kunne få lov til å dra ut i Europa en gang til og «hevne» svenskenes eneste semifinaletap. Da er det jo supersynd for meg at låten gjør meg absolutt ingenting. Jeg blir irritert stresset av den, beklageligvis. Skulle så gjerne likt den.

Terningkast 4

Melodi 12 – Anis don Demina

En skikkelig pangavslutning på dette årets finale. Antagelig ny rekord i antall ord i en låt, denne karen har tungebåndene i orden kan man si. Låtene er fengende den, vokalt blir det bittelitt skrikende til tider, men det passer liksom inn i låten. Synes vel at energien i låten ikke helt kommer frem i fremføringen denne gangen.

Terningkast 4

På dette tidspunktet er det vanskelig å si hvem som tatt gullfuglen hjem, tror vel ikke jeg har hørt en låt som kan vinne Eurovision-finalen her i kveld, men låter som kan gjøre det bra finnes det flust av. Synes vel programlederne har fått skinne vel mye å år, burde de heller ikke ha hedret noen «gamle» artister i stedet?

Så skal 8 internasjonale juryer stemme, undrer hva de liker best. Spennende avstemming, her spres poengene vilt utover, hele 6 artister tror jeg får en eller flere 12-poengere.

Her er med andre ord hele konkurransen veldig åpen og jeg er veldig glad for at mine favoritter The Mamas er en av de to låtene som leder. Skal virkelig min favoritt gå hen og vinne?

Kjekk tradisjon at man tolker fjorårets vinnerlåt og årets forsøk på dette er noe som faktisk funker. Kult at den gjøres på svensk, hele låten får en helt annen mening på den måten. Kunne nesten vært ett svensk bidrag til ESC en gang på 70-tallet, fascinerende i grund.

Yes,yes, yes – min favoritt vant med ett poeng – tusen takk Sverige 