7. jun, 2021

Når ESC blir sort/hvitt

Vi liker jo å se på ESC som en særdeles fargerik opplevelse.

Det er jo slik vi liker dette best.

Men, for noen kan det åpenbart bli litt for mye farge og da snakker jeg ikke om kostymer.

Både NRK og andre nettsteder jeg har lest har tatt opp «problemet» med at ikke-hvite artister sliter med å vinne ESC.

Til nå har vi Dave Benton som med opprinnelse fra Aruba sang Estland frem til seier i 2001 sammen med Tane Pader og gruppen 2XL.

Så skal vi heller ikke glemme Loreen som har marokkanske foreldre, men som kanskje ikke er spesielt «fargerik» i huden.

Bortsett fra disse to har det deltatt mange ikke-hvite og noen av dem har god plassering og noen av dem ikke.

Det som det kan virke som skjer ofte er at disse artistene får god score fra juryen, men at publikum ikke er like begeistret for dem.

I 2018 ledet Cesar Sampson etter halvgått stemmeavgivning, men mens juryen gav han 271 poeng mente publikum låten var verdt bare 71 poeng

Svenske John Lundvik «ledet» etter juryen dom i TV-sendingen med 241 poeng, folket gav han 93 poeng så den nådde heller ikke han helt opp.

Og når man ser på hvilke land som gav John poeng ser man mange vest-europeiske land mens de i mer østlig retning av kontinentet stort sett glimrer med sitt fravær.

Ser man på avstemmingen i 2021 ser man samme tendensen, alle ikke-hvite artister gjør det bedre hos juryen enn hos folket.

Man har jo litt aversjon mot å skulle innrømme at noen kanskje ser på hudfargen til vedkommende som synger før det eventuelt gir poeng.

Jeg ville aldri tenkt at: Dette var en fin låt, bare så synd at den ikke blir sunget av en hvit, ellers skulle jeg stemt på den.

Det er fristende til å tro at den typen musikk disse artistene har sunget kanskje ikke er den type musikk man hører mye på i de landene som unngår å stemme på disse artistene.

Hadde det bare vært så vel, men den teorien har nok noen store sprekker.

Ta vår låt i 2019 med KEiiNO, jeg føler vel at joik ikke akkurat er allmenn musikalsk kost for europeere flest.

Dette stopper likevel ikke folket i Europa til å like dem best dette året og her kom det stemmer fra absolutt hele Europa og Australia.

Da er det kanskje sånn at noen tenker den slemme tanken at de ikke vil at noen som ikke har hvit hud skal vinne en musikk-konkurranse i hvite Europa?

Jeg har vel likevel håp om at den gangen en tsunami-låt på høyde med «Fairytale» og «Euphoria» kommer vinner artisten som synger den uansett hudfarge på vedkommende.

Ett lyspunkt fra i år er det tross alt likevel, svenske Tusse fikk flere poeng fra folket enn fra juryen i finalen, det er kanskje håp likevel for en fargerik seier snart i ESC.