18. mar, 2022

Politikk....ellers takk - del 10

ESC-sanger har handlet om så mangt, noe gøy, masse om kjærlighet i alle former og noe om triste og alvorlige greier.

Skal man trekke frem en låt som virkelig har tatt dysterheten til ett høyt nivå bør det kanskje være en sang om folkemord.

Den armenske låten fra 2015 ble beskylt for å handle om dette.

Låten startet med å hete «Don’t Deny» (Ikke nekt), men da det ble litt for politisk kost endte de opp med å la den hete «Face The Shadow».

Man må vel tro at det er historiens mørke skygger man ønsker at man skal konfronteres med.

Dette kravet om å endre tittelen på låten virker i ettertid litt merkelig all den tid refrenget består av at frasen «Don’t Deny» gjentas flere ganger.

Gruppen Genealogy bestod at armenere fra hele verden og fremføringen var spekket at hentydninger til at armenere over hele verden står sammen i kampen om anerkjennelsen av det de mener er et folkemord.

Offisielt handlet låten om at lykken blir født når folk forenes og lever i harmoni med seg selv, sine familier, kjærlighetsforhold og så videre, generasjoner skifter med tiden, men slektsforskningen forblir, og dermed er verdiene av kjærlighet og fred stabile.

Dog mente nok de fleste at dette var en markering av 100-årsjubileet for ett folkemord på armenere som fant sted i perioden 1915-1917.

Har forstått såpass at noen av det mest smertefulle for armenere skal være at veldig få land skal ha anerkjent og ser på dette som ett folkemord, i mange sine øyne var dette kun en effekt av en pågående krig.

Så vidt jeg kan lese meg frem til er Norge et av landene som ikke har tatt ett standpunkt i denne saken.

Hvorvidt vi som nasjon bør gjøre det synes jeg er en sak for politikere og ikke meg.