12. mai, 2022

Dom over semifinale 2

Starten på denne semifinalen er i grund ganske så søt og fartsfullt, de kan dette med å lage kule åpningsshow, det må jeg si. Jeg synes de tre programlederne klarte seg ganske så bra i første show og regner jeg med de klarer i dette showet også, vi har da sett verre.

Melodi 1 – Finland – Terningkast 4

Æren av å åpne dette showet gikk til våre finske venner. Jeg er temmelig sikker på at de tar godt vare på den æren. Endelig får vi er rocke-låt som det lukter litt krutt av, veldig lett å se at disse har holdt på noen år. Sceneshowet er vel en smule rotet og litt uten mål og mening. Hadde vel også forventet en mer imponerende vokal, det blir litt anstrengt til tider. Dog, gult er åpenbart kult her også.

Melodi 2 – Israel – Terningkast 4

Også i denne semifinalen er låt 2 faktisk noen hakk mer party enn den låten som starter. Den karen vi blir kjent med nå er super-full av den energien og ikke minst attituden en slik låt krever. Og det han mangler i styrke i vokalen tar han igjen med en sjarme ganske mange vil kunne like. Når det slenges inn etnisk «skriking» blir det vel ikke bedre sett med ESC-øyne.

Melodi 3 – Serbia – Terningkast 5

Endelig fikk denne konkurransen vasket seg kan man nesten si. Det er noe hypnotisk med denne låten og jeg blir ganske så hektet av dette. Mange vil nok finne dette altfor sært og utilgjengelig så spørsmålet er vel om mange nok faller for dette. Heldigvis for damen har hun disse klappe-sekvensene som mange vil like. Grei vokal uten å imponere, kul låt okkesom.

Melodi 4 – Aserbajdsjan – Terningkast 5

Hva gjør man når sangen man har kanskje ikke er all verden nyskapende og original. Da må man finne på ett show som i hvert fall fremstår som ganske så nyskapende og original. Er vel ikke helt sikker på om dette helt vil fenge likevel. Man føler at artisten tror på sin egen låt og klarer å formidle det han synger. Og selve syngingen er upåklagelig.

Melodi 5 – Georgia – Terningkast 2

Mange synes ESC er ett sirkus, så hva passer vel bedre da enn et band bestående av folk som hadde tenkt å bli sirkusartist? Kan muligens høres ut som en god ide på papiret, på scenen begynner tvilen til hele ideen å komme. Melodien er tidvis veldig monoton, neste såpass mye at det blir litt irriterende. Sleng inn ett scene-show men ikke helt skjønner vitsen med og da hjelper det neppe ned at vokalen er grei nok.

Melodi 6 – Malta – Terningkast 3

Å begynne å synge en låt med skjelvende vokal er sjelden en vinneroppskrift. Den tar seg opp, men blir aldri riktig bra. Dette skal vel liksom være en oppløftende låt, men jeg føler meg ikke spesielt løftet opp her. Det er noe intetsigende over hele låten som ligger der og plager meg litt under hele låten. At kraften i låten mangler i passe stor mengde i fremføringen gjør ikke ting bedre.

Melodi 7 – San Marino – Terningkast 5

Det er ikke akkurat veldig overraskende at en del av årets låter har ett musikalsk genre-fellesskap med den låten som vant i fjor. De fleste som går i denne «fellen» får seg en smell for å ikke være god nok. Akkurat det synes jeg ikke artisten på denne låten gjør. Teksten på låten er muligens kjøpt på billigsalg, men det som skjer på scenen oser en kul form for originalitet.

Melodi 8 – Australia – Terningkast 5

Den lengst-reisende artisten hadde nok mest overvekt også på flyet. Ikke mindre enn 40 kilo skal kostyme veie, men, han som synger har de kreftene som skal til for å bære ett slikt kostyme. Og han har krefter igjen til å levere en flott vokal fremføring også. Han lager ett flott show også som understreker alvorligheten i låten. Fremifrå vil jeg vel egentlig kalle dette.

Melodi 9 – Kypros – Terningkast 3

Så skal denne øystaten forsøke å forføre oss igjen med snekrende dans og etniske rytmer. Det kan dessverre virke som om damen glemte å møte opp på sjarme-timer. Når vokalen barer er sånn midt på treet og dette føles som en kald bris det i en egentlig varm og deilig låt skurrer det for meg. Denne strand-festen står jeg over.

Melodi 10 – Irland – Terningkast 4

Av og til kommer det en låt som er uforbeholdent gladlåt og som ikke later som om det er andre hensikter bak den. Synes det synges helt innenfor når vi snakker om en slik låt. Vokal er dette akseptabelt når artisten rører såpass mye på seg som hun gjør. Skaper dette mye nok stemning kan dett karre seg til finalen kanskje.

Melodi 11 – Nord Makedonia – Terningkast 3

Går man i sirkler kommer man vel egentlig ikke noe vei. For selv om det vel pøses på med en god mengde innlevelse på scenen klarer vel denne låten ikke helt å bryte ut av den passe intetsigende sirkelen låten er inne i. Grei nok vokal, men sceneshowet er såpass kjedelig at mange nok på dette tidspunktet innser en mulig åpning for å ta seg en tissepause.

Melodi 12 – Estland – Terningkast 4

Man trenger ikke være Cowboy-Laila for å skjønne hvorfor denne karen har blitt kåret til Estlands mest sexy mann. Men, pent ansikt betyr ikke nødvendigvis bra stemme, men i dette tilfelle stod muligens denne karen langt fremme i mange grupper ved diverse utdelinger. Flott og sterk vokal samme med en god porsjon sjarme har aldri skadet.

Melodi 13 – Romania – Terningkast 3

Så trenger vi litt fest og moro og heldigvis tar noen ansvar. Når land man ikke tenker på som latino-land prøver seg kan det være grunn til skepsis Det føler jeg ved den rumenske artisten gjør til skamme. Det synges og danses på et greit høyt tempo. Men, det siste litte kraften en ekte latino-artist vil frembringe mangler her, det er fartsfylt, men også litt tamt samtidig.

Melodi 14 – Polen – Terningkast 4

Så den låten de som setter odds mener vår låt skal få kjempe hardest mot. Det er på nåværende tidspunkt 7.plass det kjempes om. Først skal dog vår polske venn ta seg til finalen og skal man tro de samme folka jeg nevnte tidligere så har denne låten prosentvis omtrent like stor sjanse som Norge hadde. Dog, meget god vokal til tross, det er noen intetsigende som belemrer denne låten i mine ører.

Melodi 15 – Montenegro – Terningkast 3

Det mangler vel ikke akkurat ned alvorlige temaer blant årets tekster, dog å synge om en mor som korona-epidemien tok fort altfor tidlig noe av det mest dystre man kan finne på. Låten i seg selv har noe, men dette rotes bort i en litt for snål fremføringen. Når vokalen blir litt ustadig og litt skjærende til tider mistet den mye av den kraften en slik låt bør ha.

Melodi 16 – Belgia – Terningkast 4

Dette landet har hatt bra suksess med en rekke unge artister, så da mente vel noen at det burde benyttes i år også. Dette høres ungt og kult ut og artisten har en sårbar utstråling som passer bra til denne låten. Vokal blir det litt anstrengende til tider, men her passer det litt inn så trekker ikke like mye for det her. Likevel ikke helt sikker på om dette vil fenge når det gjelder.

Melodi 17 – Sverige – Terningkast 5

At noe så nedstrippet som dette kan fenge er muligens litt vanskelig å forstå. Men, nå er det engang slik at noen artister har den såkalte x-faktoren som skal til. Her holder det å sitte på gulvet, ha en liten skjerm og synge fletta av seg, med en litt rusten røst, for rusten av og til faktisk. Uansett her serveres en inderlighet som er få artister unt å inneha, kan bli magiske minutter dette.

Melodi 18 – Tsjekkia – Terningkast 5

De fleste har nok fått med seg at den gruppen som opptrer nå er 2/3 norsk. Sammen med noen andre har de lagd låten som for avslutte denne kveldens fest. Typisk oppbygging med en litt treg start før festen starter. Og jeg tror fullt og fast på at dette blir en fest mange vil være med på og når det også leveres bra på det vokale er det lite å henge seg opp i her.

Vi serveres nok en god halvtime med diverse pause-innslag før de ti siste landene skal ropes opp.

Jeg må vel tippe hvilke 10 som går videre og det blir:

Finland
Serbia
Aserbajdsjan
San Marino
Australia
Estland
Polen
Belgia
Sverige
Tsjekkia