18. mai, 2022

Stemmeskandalen

Joda jeg vet at ganske så mange mente at det stemmeskredet den ukrainske vinneren fikk i telefonavstemmingen var en skandale, mange av de som stemte gjorde det vist nok ikke basert på musikalske kriterier, men gjorde som Sputnik har sunget om og åpnet sin hjertedør.

Nå skal det sies om de som gjorde dette at det faktisk var helt greit, for de som velger å bruke penger på å stemme når man kan gjøre det i de tre finalene som det er hvert år i ESC har faktisk bare en regel og forholde seg til.

Vel, kanskje to, den ene er å sende de opptil 20 stemmene de har til rett telefonnummer og den andre er å gjøre dette innenfor den tidsfristen som er.

Ingen av disse som stemmer blir spurt om hvorfor de stemmer, det skulle tatt seg ut om man ble spurt om det når man stemte og fikk underkjent stemmen sin hvis årsaken ikke var god nok.

I de fleste TV-sendte konkurranser ser vi at de som stemmer ikke bestandig tar hensyn til de kvaliteter man burde se etter i den konkurransen man deltar i.

Så han litt smålubne med fantastisk vokal kan dermed ryke ut fordi motstanderen var en kjekkas med ikke like bra kontroll på det vokale.

Når ESC i tillegg har det rykte om at noe av showene vi får se er både overdådige, rare, sære, uforståelige og kanskje i noens øyne direkte dårlige.

Jeg mistenker dermed at noen stemmer på noen av disse bidragene som står ut, kanskje med litt feil fortegn, rett og slett bare på kødd og noen ganger har slike bidrag faktisk gjort det tålig bra.

I tillegg har vi det faktum at med ett passe åpent arbeidsmarked i Europa bor mange ikke i sitt opprinnelsesland, denne våren har i tillegg mange millioner ukrainere måtte flykte fra sitt hjemland, da er det ikke rart at mange dermed bruker sjansen til å stemme på sitt hjemland når de oppholder seg utenfor akkurat det.

Det påpekes når det er avstemming at man ikke kan stemme på seg selv, den regelen gjelder bare når man oppholder seg i sitt hjemland, så akkurat den regelen er ganske så uthulet faktisk.

Uansett, alle må få stemme slik de ønsker, også etter hjerte sitt og i enhver konkurranse der man lar publikum være med på å bestemme må man leve med denne uforutsigbarheten.

Men, nok om dette, Ukraina fikk flest stemmer på lørdag og er dermed den rette vinneren, noe som derimot har gått mange hus forbi er at hele 6 lands juryer fikk sine stemmegivning avvist og det var EBU som dermed kalkulerte deres stemmer.

De landene det gjelder er Aserbajdsjan, Georgia, Polen, Romania, Montenegro og San Marino og grunnen skulle være at det skulle ha forekommet uregelmessigheter under disse juryenes avstemming.

Ordet uregelmessighet er vel i grund ganske så vanskelig å tolke, men i denne sammenheng må man lure på om disse landene enten har avtalt å utveksle poeng seg imellom eller at jurymedlemmene har vært særdeles enige om hvordan det skulle stemmes.

Alle de involverte landene deltok i andre semifinalen, men bare tre av dem kom seg til finalen skulle det vise seg.

De fleste av de involverte TV-selskapene har reagert veldig skarpt på det faktum at de ikke fikk delta med sine egne og sendt ut erklæringer på at de ikke forstår hvorfor akkurat de har blitt disket.

Opplysningen om at stemmene var annullert skal ha kommet veldig sent og ingen av de involverte skal ha fått forklaring på hva uregelmessighetene gikk ut på.

Som mange kanskje husker måtte ansvarlig for ESC Martin Österdahl lese opp stemmene for tre av de landene som er inkludert i denne stemme-skandalen.

De skyldte på tekniske problemer, men ifølge aserbajdsjansk TV var det ikke noe teknisk feil som gjorde at de ikke fikk lest opp sine stemmer.

Nei, de var så rasende over å ha fått sine stemmer annullert at de hadde tenkt å si at de egentlig hadde gitt sin 12-poenger til Ukraina, men under finalen var dette endret til at Storbritannia fikk den beste poengsummen.

Så, åpenbart for å slippe unna noen sure poeng-opplesere "oppstod" det noen tekniske problemer og det var sjefen sjøl Martin så måtte ta den jobben for tre land.

Tviler på at dette skandalen har langt seg enda, de involverte landene vil nok kreve en skikkelig forklaring på hvorfor akkurat de ble tatt i juks, det kan bli noen heftige EBU-møter fremover.

Det å «hjelpe hverandre» i ESC når det skal stemmes er ikke en ny greie, spesielt før semifinalene ble innført og resultatet ett år avgjorde om du kunne være med neste år gjorde at det var greit å vite at man fikk noen få gode poengsummer.

En gang på 90-tallet snakket jeg med noen fra den islandske delegasjonen som fortalt at de hadde fått en henvendelse3 om bytte av poeng, noe de naturligvis avviste.

Når man ser hvordan juryene stemmer nå til dags er det rimelig åpenbart at det ikke bare stemmes etter de kriteriene som juryen egentlig skal jobbe etter.

De bitre uvennene Armenia og Aserbajdsjan setter hvert år motstanderens bidrag på absolutt sisteplass, i år blir det veldig rart siden begge stilte med ganske så ordinære poplåter og ikke hadde noen som helst av disse landenes egen kultur.

Jeg vet ikke om dette var det som gav den aserbajdsjanske juryen fyken, jeg heller vel mot at den kan være muligheter for at det kunne virke som om de seks landene involvert prøvede å hjelpe hverandre til finaleplass.

Det kan virke som om denne planen virket veldig dårlig for de tre landene som ikke kom seg til finalen, San Marino som kom nærmest var hele 46 poeng unna en finaleplass og siden dette landet ikke har egen nasjonal telefonleverandør (de er en del av det italienske tele-nettet) så fikk dette landet ikke stemme i år.

Til opplysning ble stemmene til disse seks juryene kalkulert på grunnlag av juryavstemmingen i landene som er i samme stemme-gruppe som dem, stemme-gruppene er stort sett geografisk fordelt, Norge er sammen med de andre nordiske landene og Australia.

Man kan jo håpe at EBU kommer med en bedre forklaring på hvordan denne stemme-skandalen oppstod, slik det fremstår når er del vel flere spørsmål enn svar.

Avslutningsvis, skal man henge ut noen med en litt «tvilsom» avstemming kan vi like gjerne ta for oss den norske.

Her klarte 4 av 5 av jurymedlemmene å gi sin førsteplass til gresk-norske Amanda Tenfjord (siste jurymedlem satt låten på tredjeplass), som vel i all hovedsak har hatt en norsk musikk-karriere, snakk om å stemme på sine egne.

Man kan vel konkludere at dette med avstemming ikke er greit og at jukse-mulighetene absolutt er til stedet, vi får være glade for at EBU åpenbart tar jobben med å avsløre jukset alvorlig.