23. mai, 2022

Hvisomatte, dersomatte

Bølgene etter årets stemmeskandale har så visst ikke lagt seg, i hvert fall ikke i rumensk farvann.

Denne TV-stasjonen har gjentatt sin uskyld og forklart i detaljer hva som skjedde på deres kant, dog er det som åpenbart svir mest at EBU gav beskjed om jukset ganske så sent.

En må tro at siden juryene som stemte i semifinale 2 gjorde dette på onsdag kveld så burde disse resultatene være EBU i hende tidlig på torsdag og rumensk TV mener at de burde fått beskjed om at jury-stemmene de hadde gitt ikke ville bli godkjent.

Den beskjed skal de ikke ha fått før lørdag ettermiddag da det skulle avtales hvordan deres stemmer skulle leses opp, da fikk de nemlig beskjed om at deres 12-poenger skulle gis til Ukraina og ikke Moldova som de selv hadde stemt frem til seier.

Og påstanden under sendingen om at EBU-sjefen Martin Österdahl måtte lese opp stemmene fra 3 land grunnet tekniske feil fnyser de av, problemet skal åpenbart ha vært at EBU fryktet at de som skulle lese opp stemmene ville si at de gav «feil» land topp-scoren sin siden deres opprinnelige stemmer ble avvist av EBU.

La oss være litt greie mot rumensk TV og de 5 andre som skal ha jukset og tro på at de ikke har jukset, jeg skjønner nemlig at de reagerer siden de åpenbart er felt på det faktum at avansert matematikk sier at de har jukset.

Man må jo lure på hvordan dette skal være avtalt i utgangspunktet, tviler vel på at de som satt i disse landenes juryer ante hvem som satt i de andre juryene.

Dette er informasjon jeg selv søkte på i løpet av ESC-perioden, det eneste jeg fant ut var hvem som satt i juryen til Belgia og Australia da lokale nettsteder hadde skrevet saker om dette.

Den norske juryen fant jeg tilfeldig siden jeg er Facebook-venn med JOWST som la ut ett bilde av juryen siden han selv var del av den, jeg konkluderer dermed med at hvis det har blitt jukset så har det skjedd på ett høyere nivå i systemet.

Er det grunn til å tro at disse 6 landenes delegasjoner har avtalt seg imellom i Torino og så fortalt hvordan det skulle stemmes nå det var tid for det.

Finner det vel også underlig at de som satt i juryene skal ha godtatt å bli fortalt at de måtte gi 5 land poeng slik TV-stasjonen ba dem om og resten av stemmene kunne de gi som de ville.

Har virkelig 30 jurymedlemmer i disse 6 landene vært så lett å «kjøpe» for å muligens hjelpe seg selv til en finaleplass, i så fall er vel det egentlig den største skandalen.

Så kan man jo lure på hvorfor EBU ikke har offentliggjort navnene på de som vare medlem i disse juryene, prøver de egentlig å legge skylden på TV-stasjonene og skjerme de som på papiret har utført «jukset»?

Har vel en følelse at denne saken ikke er helt over, det er jo rart å dømme noen for juks uten at de får mulighet til å forsvare seg mot en slik beskyldning og blir dommen stående, vil noen av disse landene boikotte neste års finale?

Blir det som på bildet, snur Romania rygger til vår elskede konkurranse?