2. sep, 2022

Nesten til topps - 2009

Tenkte jeg skulle bruke denne høsten på å fokusere på de låtene som var nærmest på seieren, men andre ord de som kom på andreplass.

Fokuserer på låtene fra 1975 og utover da de har blitt stemt på etter samme poengsystem, dog som vi vet har det blitt gitt ut doble antall stemmer siden 2016.

Jeg har valgt å lage en rekkefølge basert på hvor mange poeng andreplassen var fra å vinne og starter i dag med den som var lengst unna poengmessig.

Selv med doble antall poeng delt ut siden 2016 er det faktisk Alexander Rybak som fortsatt holder tittelen som den mest overlegne seierherren i antall poeng.

Hele 169 poeng var det ned til islandske Yohanna som kom på det som nok ikke føltes som en veldig sur andreplass.

Til det var seieren altfor overlegen og for meg personlig som hadde denne låten på topp var det stort at den kom på andreplass.

For meg var det den spenningen jeg følte på under avstemmingen, at Norge kom til å vinne var vel klart ganske så tidlig i avstemmingen.

Og hvem tror dere det er som veiver det islandske flagget på slutten av videoen, ingen mindre enn meg selv.

Låten «Is It True» kjempet en hard kamp på den aserbajdsjanske låten om å kapre dette landets andre andreplass.

De fleste er vel enige at den eneste feilen med denne låten er at den stilte opp i 2009, de fleste andre år hadde den nok vunnet ganske så enkelt.

Låten ble i likhet med den norske vinnerlåten en hit i en del land, siden har vi nok ikke hørt så mye fra Yohanna.

Hun heter egentlig Johanna Gudrun Jonsdottir og hun gav ut sin første plate allerede som 9-åring.

Hun har gitt ut 5 plater hvorav 2 an dem er jule-album og ellers så bodde hun noen år på Kongsvinger for å komme seg nærmere det europeiske kontinentet.

Sikkert kjekt å vite for folk derifra at det ansees som akkurat det.

Yohanna har prøvd seg to ganger til i den islandske finalen uten at det gikk hele veien, men låten hennes fra 2011 «Nott» deltok i MGP-klubbenes egen internasjonale finale og der vant den.

Man kan jo håpe at 2-barns-moren ikke har gitt opp drømmen om å vinne ESC og kommer tilbake snart, hun er tross alt bare 31 år.