21. sep, 2022

Nesten til topps - 1982

Så skal vi det mange mener er skikkelig langt tilbake i tid, for meg er det vel selve gullalderen for vår elskede konkurranse.

Trusselen fra øst var den gang kalt den kalde krigen så det var derfor kanskje ikke så rart at det var en sang om ønsket om litt fred som vant.

Mot dette kom altså israelsk livsglede til kort, hele 61 poeng til kort.

Avi Toledano imponerte likevel mange med låten sin «Hora» og det er vel mulig at vokalist og kor i harmonisk samdans og samsang falt i smak hos mange selv om mikrofon-stativene fikk litt hard medfart.

Dette var for øvrig siste år med mikrofoner med ledning, det gjorde nok livet lettere for artister med behov for å røre seg på scenen.

Tyske Nicole var det lite å gjøre med, kampen om andreplassen derimot var ganske så hard all den tid henholdsvis Sveits og Belgia endte bare 3 og 4 poeng bak for å få den imaginære sølvmedaljen i dette årets konkurranse.

Avi som er forkortelse for Avraham ble født i Marokko tilbake i 1948 så han har blitt voksen nå med sine 74 år.

Musikalsk har han vært aktiv siden 1969 og han har gitt ut en rekke album opp gjennom årene.

Han har også deltatt flere ganger i den israelske finalen både som artist og komponist.

Av disse bidragene er nok det påfølgende årets israelske bidrag mest kjent, han er komponisten bak låten «Hi».

Som artist kom han på andreplass i den lokale finalen i 1989 og han skal ha blitt skikkelig sur over å ha blitt slått av en 12 år gammel gutt som ikke kunne synge skikkelig.

Vel, om herr Toledano fortsatt har røsten i behold selv vites ikke, tror vel neppe han ser for seg flere deltagelser i ESC uansett.