16. nov, 2022

Nesten til topps - 2004

Så er det tur for den fjerde låten som manglet 17 poeng på å vinne hele stasen og da er vi kommet frem til året 2004.

De 17 poengene var opp til Ukraina som vant sin første seier og det landet vi snakker om het den gang da Serbia & Montenegro.

Dette kan man vel kanskje kalle den siste krampetrekningen av det landet som før het Jugoslavia.

Låten «Lane Moje» må man kunne kalle en ganske bra retur for dette landet som i 10 år var utestengt fra det meste av kulturell aktivitet på europeisk nivå.

Denne låten fremført av Zeljko Joksimovic er vel det klareste og beste eksempelet på det som kalles Balkan-ballader.

Og skulle man noen gang kåre tidenes beste andreplass i ESC hadde jeg muligens satset mine penger på denne låten.

Ned til Hellas på tredjeplassen dette året var det kun 11 poeng, så Zeljko plasserte seg forholdsvis trygt mellom to høyst dansbare låter med sin rolige låt.

Den nå 50 år gamle herr Joksimovic startet sin profesjonelle karriere tilbake i 1997 og han skal ha deltatt på flere konkurranser utenom den vi kjenner best til.

Etter sin første deltagelse i ESC fikk han åpenbart blod på tann.

Han var komponist for det bosniske bidraget i 2006 og det montenegrinske bidraget i 2015, disse låtene har det til felles at de er sitt lands beste plassering i ESC.

Zeljko deltok nok en gang som artist i 2012 og endte den gang opp på tredjeplass, så gode plasseringer er noen denne karen kan.

I 2008 var han også komponist for det serbiske bidraget, da var han i tillegg programleder for ESC-finalen avholdt i Serbia så da kunne han teoretisk sett opplevd å gi premien for vinnerlåten til seg selv, det slapp han, låten kom på 6.plass.

Siden denne karen fortsatt er aktiv på så mange musikalske områder skal man vel kanskje ikke se bort fra t han kunne finne på å dukke opp igjen på en ESC-scene i fremtiden, han skal være velkommen.