25. nov, 2022

Nesten til topps - 1980

Selv om våre tyske venner var en stormakt på så mange måter i Europa var ESC noe de ikke helt hadde fått til.

Men, så kom det en kar med navn Ralph Siegel på banen og de ble det til slutt vei i vellingen, men han måtte varme opp seierspallen noen år før han nådde toppen da.

Allerede året før hadde han med gruppen Dschingis Khan fått teft på pallplassering med en fjerdeplass og allerede i 1980 sikret han Tyskland sin første sølvplass med låten «Theater».

Mulig at det faktum at artisten Katja Ebstein prøvde seg for tredje gang hadde litt å si, hun sjarmerte Europa nesten i senk dette året.

Dog manglet hun 14 poeng på å slå en viss Johnny Logan som skulle bli vant til ESC-triumfer etter hvert.

Ned til våre britiske venner på tredjeplass var det 22 poeng så en klar andreplass med andre ord.

Ifølge ESC-statistikken har damen som egentlig heter Karin Witkiewicz den eneste som har vært tre ganger på ESC-pallen uten å vinne.

Katja startet som artist allerede i 1969 og er fortsatt still going strong og en av de største slager-stjernene tyskerne har.

Hun gav Tyskland sine to første bronseplasser i ESC da hun deltok i 1970 og 1971.

Hun har gitt ut en haug med plater og som om ikke det var nok, en del bøker også.

Hun har også vært politisk og sosialt engasjert og har vært innvalgt i ett delstatsparlament.

Som om ikke dette var nok så sent som i 2021 vant hun prisen som årets brille-bruker i Tyskland kan jeg lese meg frem til.

I en alder av 77 år trenger man muligens slike hjelpemidler, men å se henne igjen i ESC tviler jeg vel på skjer, dog hennes første ESC-bidrag hadde en tittel om at undre skjer hele tiden, så hvem vet?