Mangt og mye om Grand Prix og Eurovision

18. mai, 2022

Joda jeg vet at ganske så mange mente at det stemmeskredet den ukrainske vinneren fikk i telefonavstemmingen var en skandale, mange av de som stemte gjorde det vist nok ikke basert på musikalske kriterier, men gjorde som Sputnik har sunget om og åpnet sin hjertedør.

Nå skal det sies om de som gjorde dette at det faktisk var helt greit, for de som velger å bruke penger på å stemme når man kan gjøre det i de tre finalene som det er hvert år i ESC har faktisk bare en regel og forholde seg til.

Vel, kanskje to, den ene er å sende de opptil 20 stemmene de har til rett telefonnummer og den andre er å gjøre dette innenfor den tidsfristen som er.

Ingen av disse som stemmer blir spurt om hvorfor de stemmer, det skulle tatt seg ut om man ble spurt om det når man stemte og fikk underkjent stemmen sin hvis årsaken ikke var god nok.

I de fleste TV-sendte konkurranser ser vi at de som stemmer ikke bestandig tar hensyn til de kvaliteter man burde se etter i den konkurransen man deltar i.

Så han litt smålubne med fantastisk vokal kan dermed ryke ut fordi motstanderen var en kjekkas med ikke like bra kontroll på det vokale.

Når ESC i tillegg har det rykte om at noe av showene vi får se er både overdådige, rare, sære, uforståelige og kanskje i noens øyne direkte dårlige.

Jeg mistenker dermed at noen stemmer på noen av disse bidragene som står ut, kanskje med litt feil fortegn, rett og slett bare på kødd og noen ganger har slike bidrag faktisk gjort det tålig bra.

I tillegg har vi det faktum at med ett passe åpent arbeidsmarked i Europa bor mange ikke i sitt opprinnelsesland, denne våren har i tillegg mange millioner ukrainere måtte flykte fra sitt hjemland, da er det ikke rart at mange dermed bruker sjansen til å stemme på sitt hjemland når de oppholder seg utenfor akkurat det.

Det påpekes når det er avstemming at man ikke kan stemme på seg selv, den regelen gjelder bare når man oppholder seg i sitt hjemland, så akkurat den regelen er ganske så uthulet faktisk.

Uansett, alle må få stemme slik de ønsker, også etter hjerte sitt og i enhver konkurranse der man lar publikum være med på å bestemme må man leve med denne uforutsigbarheten.

Men, nok om dette, Ukraina fikk flest stemmer på lørdag og er dermed den rette vinneren, noe som derimot har gått mange hus forbi er at hele 6 lands juryer fikk sine stemmegivning avvist og det var EBU som dermed kalkulerte deres stemmer.

De landene det gjelder er Aserbajdsjan, Georgia, Polen, Romania, Montenegro og San Marino og grunnen skulle være at det skulle ha forekommet uregelmessigheter under disse juryenes avstemming.

Ordet uregelmessighet er vel i grund ganske så vanskelig å tolke, men i denne sammenheng må man lure på om disse landene enten har avtalt å utveksle poeng seg imellom eller at jurymedlemmene har vært særdeles enige om hvordan det skulle stemmes.

Alle de involverte landene deltok i andre semifinalen, men bare tre av dem kom seg til finalen skulle det vise seg.

De fleste av de involverte TV-selskapene har reagert veldig skarpt på det faktum at de ikke fikk delta med sine egne og sendt ut erklæringer på at de ikke forstår hvorfor akkurat de har blitt disket.

Opplysningen om at stemmene var annullert skal ha kommet veldig sent og ingen av de involverte skal ha fått forklaring på hva uregelmessighetene gikk ut på.

Som mange kanskje husker måtte ansvarlig for ESC Martin Österdahl lese opp stemmene for tre av de landene som er inkludert i denne stemme-skandalen.

De skyldte på tekniske problemer, men ifølge aserbajdsjansk TV var det ikke noe teknisk feil som gjorde at de ikke fikk lest opp sine stemmer.

Nei, de var så rasende over å ha fått sine stemmer annullert at de hadde tenkt å si at de egentlig hadde gitt sin 12-poenger til Ukraina, men under finalen var dette endret til at Storbritannia fikk den beste poengsummen.

Så, åpenbart for å slippe unna noen sure poeng-opplesere "oppstod" det noen tekniske problemer og det var sjefen sjøl Martin så måtte ta den jobben for tre land.

Tviler på at dette skandalen har langt seg enda, de involverte landene vil nok kreve en skikkelig forklaring på hvorfor akkurat de ble tatt i juks, det kan bli noen heftige EBU-møter fremover.

Det å «hjelpe hverandre» i ESC når det skal stemmes er ikke en ny greie, spesielt før semifinalene ble innført og resultatet ett år avgjorde om du kunne være med neste år gjorde at det var greit å vite at man fikk noen få gode poengsummer.

En gang på 90-tallet snakket jeg med noen fra den islandske delegasjonen som fortalt at de hadde fått en henvendelse3 om bytte av poeng, noe de naturligvis avviste.

Når man ser hvordan juryene stemmer nå til dags er det rimelig åpenbart at det ikke bare stemmes etter de kriteriene som juryen egentlig skal jobbe etter.

De bitre uvennene Armenia og Aserbajdsjan setter hvert år motstanderens bidrag på absolutt sisteplass, i år blir det veldig rart siden begge stilte med ganske så ordinære poplåter og ikke hadde noen som helst av disse landenes egen kultur.

Jeg vet ikke om dette var det som gav den aserbajdsjanske juryen fyken, jeg heller vel mot at den kan være muligheter for at det kunne virke som om de seks landene involvert prøvede å hjelpe hverandre til finaleplass.

Det kan virke som om denne planen virket veldig dårlig for de tre landene som ikke kom seg til finalen, San Marino som kom nærmest var hele 46 poeng unna en finaleplass og siden dette landet ikke har egen nasjonal telefonleverandør (de er en del av det italienske tele-nettet) så fikk dette landet ikke stemme i år.

Til opplysning ble stemmene til disse seks juryene kalkulert på grunnlag av juryavstemmingen i landene som er i samme stemme-gruppe som dem, stemme-gruppene er stort sett geografisk fordelt, Norge er sammen med de andre nordiske landene og Australia.

Man kan jo håpe at EBU kommer med en bedre forklaring på hvordan denne stemme-skandalen oppstod, slik det fremstår når er del vel flere spørsmål enn svar.

Avslutningsvis, skal man henge ut noen med en litt «tvilsom» avstemming kan vi like gjerne ta for oss den norske.

Her klarte 4 av 5 av jurymedlemmene å gi sin førsteplass til gresk-norske Amanda Tenfjord (siste jurymedlem satt låten på tredjeplass), som vel i all hovedsak har hatt en norsk musikk-karriere, snakk om å stemme på sine egne.

Man kan vel konkludere at dette med avstemming ikke er greit og at jukse-mulighetene absolutt er til stedet, vi får være glade for at EBU åpenbart tar jobben med å avsløre jukset alvorlig.


16. mai, 2022

Det ble ikke mange timer søvn før man dro av gårde til flyplassen for å dra hjem, akkurat der og da er det slitsom, men når man kommer tidlig hjem føles det bare bra egentlig.

Og nå har man fått tid til å tenke på det som skjedde på finalekvelden og de reaksjonene som har kommet i ettertid.

Helt fra den dagen Ukraina ble invadert endret resultatlisten seg hos de betting-selskapene hvor man kan spille på resultatet i ESC.

Og der holdt våre ukrainske venner seg helt frem til de vant så på en måte er det jo litt rart at mange blir så veldig sur over at de faktisk vant.

Med andre ord så er stemmer gjort med en sympatisk baktanke mindre verdt enn de som kun stemmer på sin personlige musikksmak.

Det blir jo ærlig talt litt tullete å tenke slik, men vi må huske at mange av de negative uttalelsene om Ukraina sin seir kom i en skuffelses-rus og i en slik rus har vel de fleste av oss sak noen med litt for STORE bokstaver.

Selv har jeg uttalt at jeg var litt i tvil om all denne sympatien man trodde ville komme virkelig ville manifestere seg, vel det kan vel sies at jeg tok ganske så feil.

Og akkurat det lever jeg veldig godt med, Ukraina sin låt endte opp med å bli min favoritt-låt i år.

Avstemmingen i ESC har i flere år skapt mange reaksjoner, kanskje spesielt blant fansen,

Da KEiiNO i 2019 vant hos publikum, men ble ganske så dømt nord og ned av juryen krevde mange at man snart måtte kutte ut disse profesjonelle musikk-menneskene skulle miste all makt.

Så skjer altså det nå i 2022 at den profesjonelle juryen i stor grad stemmer etter deres egen smak og «kun» har Ukraina på fjerde plass, en plassering det fleste sikkert kunne levd at de hadde endt opp på.

Men, så kommer televotingen og med ny rekord på det området knuste gutta fra Ukraina all motstand og ble verdige vinnere i mine øyne.

Nå var det altså folket som «sviktet» ved å bli følsomme og stemme etter hjertet og ikke etter sitt musikalske hode.

Man må nesten spørre de som nå reagerer like sterkt på publikums stemmer nå i 2022 som mot juryenes stemmer i 2019, hvordan skal vi egentlig avgjøre hvilken låt som skal vinne ESC?

Da ser nesten bare loddtrekning som den eneste opsjonen som gjenstår nå, vel tenkt at det skulle skje, hadde det ikke vært sure fans før så hadde de flommet ut da vil jeg tro.

Jeg synes vel at den ordningen vi har nå er bra, for å vinne må man ha støtte fra de to forskjellige gruppene som stemmer, også i fjor kun Måneskin på fjerde hos de profesjonelle og første hos folket, det var ikke mye klaging da, men de som holdt veldig med Sveits i fjor er muligens enda bitter på de som stemte i fjor.

Som tidligere sagt, det står ingenting i reglene for hvordan vi som publikum skal stemme, så om det er følelsene som tar overhånd eller det er nøye kalkulering man bruker får å velge hvem som får dine opptil 20 stemmer er greit uansett hvilken metode man bruker.

Og uansett hvordan vinner-landet har fått sine stemmer så er seieren deres fortjent, dog dette er vel egentlig ikke første gang Ukraina vinner med en del sympati med i potten.

Tilbake i 2016 var Russland storfavoritten til å vinne før ESC-sirkuset kom seg til Stockholm, ett land som ikke lenge før hadde annektert Krim-halvøya fra Ukraina.

Det til verdenssamfunnets store protester, men i de fleste fora var de fortsatt en av gjengen og kunne delta på like forhold som andre.

Ukraina deltok dette året med en låt som omhandlet en invasjon, riktignok en fra 1944, men parallellen til den ferske situasjonen i landet da var såpass åpenbar at mange reagerte på det.

Da finalekvelden kom hadde situasjonen endret seg, de to største konkurrentene om seieren skulle vise seg å bli Russland og Ukraina med Australia som en outsider.

Jeg har vel en følelse at mange stemte på Ukraina det året mer for å kuppe seieren fra Russland og ikke fordi de absolutt mente at Jamala hadde den beste låten.

Det var litt gnåling i 2016 om dette husker jeg, men da kjempet Ukraina mot «fienden» og da føltes det kanskje rett at det skjedde, nå i 2022 var fienden utestengt og da ble det bråk.

Vel, følelser er noe man ikke alltid har styr på, avgjørelser gjort på det grunnlag kan skape reaksjoner og tja det har vi sett har skjedd i år, vi får håpe de som er mest skuffet får den følelsen til å gå over snart.

En annen ting jeg vil ha litt følelser for et Norges innsats i år, Subwoolfer endte til slutt på en 10.plass og for meg er det en helt akseptabel plassering.

Nok en gang er det hos de profesjonelle juryene vi sliter å bli akseptert, vi begynner å se en trend her og jeg har flere ganger sagt at vi i norsk finale må ha en stemmeavgivning lik den som er i internasjonal finale.

Joda, det kan ende med at folkets favoritt ikke vinner og at juryen bestemmer Norges bidrag og da kan vi oppleve at Norge scorer godt hos juryen og dårlig i televotingen hos de andre landene.

Og da er vi like langt hvis det store ønsket er at Norge skal få si fjerde seier, men jeg mener at denne måten å bestemme vinnerlåt på ville være den beste.

For det året både jury og folket er enige om at samme låt er best, ja da kan plutselig seieren være innenfor rekkevidde for oss.

Vi får se om MGP-redaksjonen gjør noen grep når det gjelder avstemming og de neste ukene og månedene vil også vise om hvor ESC-2023 skal avholdes, det blir spennende å se hvordan den historien ender.


15. mai, 2022

Da var nok en internasjonal finale over og vinneren ble det landet som har vært spådd til å vinne i nesten tre måneder nå.

Jeg burde vel egentlig vært fra meg av glede for dette har til slutt endt opp med å være min favoritt-låt i år, men dette er vel en seier med en aldri så liten bismak.

Jeg har registrert at mange fans ikke helt likte at det så ut som om at en låt skulle vinne mer på grunn av sympati og mindre på grunn av låtens kvaliteter.

Nå er det mange 12-poengere som blir gitt ut grunnet andre ting en låtens kvalitet da, de siste årene har vi i Norge vært meget gavmilde mot Litauen.

Det er neppe på grunn av våre hete følelser for musikk fra dette landet, det er vel mer hete følelser for sitt eget land som den ganske store mengden med litauere som bor i Norge har som har gjort at vi har dette som «favorittland» i denne konkurransen.

Men, tilbake til årets vinner Ukraina, la oss nå legge det faktum at mange stemte med hjerte, hva er nå galt med det egentlig, kanskje det for en gangs skyld var rett.

Kanskje var det viktigere å tas slike hensyn enn å la hodet bestemme fullt og helt, nå har hele den verdensdelen vi bor i gitt angriper-landet Russland en gigantisk musikalsk finger og sagt høyt og tydelig fra om at Ukraina er vår venn og definitivt en av oss.

De neste ukene vil naturligvis debatten rase om hvor neste års finale skal finne sted og kanskje ikke minst hvilket land som skal få æren til å holde finalen.

Det er mulig ukrainerne selv håper at de selv kan holde det neste år, vel bare fremtiden vil vise det, la dem nå få feire litt først.

Selv kom vi på en 10.plass, det får vi være fornøyd med, kampen om plassene er knallhard og vi fikk i hvert fall veldig mye uttelling i kampen om oppmerksomhet, sa oss håpe våre ulve-venner har en lang karriere foran seg nå.

14. mai, 2022

Endelig er det den dagen i året, det skal avgjøres hvilken låt som får med seg krystall-mikrofonen hjem. Blir det Ukraina med rundt 60% vinnersjanse eller blir det noen av de 24 andre bidragene som da gjennomsnittlig har 1,66% sjanse til å vinne som snyter våre ukrainske venner for seieren.

Det er ikke helt lett å vite hvor trygt det er å basere odds på det faktum at ett land skal motta masse sympati, dette årets blir en skikkelig test for å se om det stemmes med hjertet eller hodet.

Jeg tror faktisk at årets åpningsnummer vil gi mange en aldri så liten tåre i øyekroken, veldig rørende åpning før vi entrer arenaen. Der fortsetter det med et flott dansenummer og det som sikkert er en kjente italiensk låter

Også i år får vi flaggparaden som drar tidspunktet før vi får første låt langt ut i tid, det tar nesten 20 minutter før konkurransen egentlig starter.

Melodi 1 - Tsjekkia – Terningkast 6

Man bør føle seg beæret når man får starte showet, da har låten din en kvalitet TV-produsenten verdsetter. Låten har noen sekunder med rolig musikk før festen er offisielt startet. Dette skaper fullt trøkk i salen og publikum smittes av energien i låten. Den energien er med i fremføringen og kjekt med en vokalist som mestrer slike låter.

Melodi 2 - Romania – Terningkast 3

Det er tett mellom partylåtene i første halvdel av denne finalen og vi sendes rett videre til ett latino-party nå. Kanskje den største overraskelsen av de som kom seg videre fra semifinale 2. Dog, denne karen lager fest så godt som noen andre og dette svinger til tusen. Helt grei vokal til en slik type låt og når sjarmen sitter i ruta blir mange nok sjarmert av dette. Mangler litt energi, det skal sies.

Melodi 3 - Portugal – Terningkast 5

Så skal vi få slakke litt ned på pulsrytmen, men vi snakker fortsatt ikke hvilepuls. Vi får servert deilig sommerlig musikk fra våre portugisiske venninner. Utrolig deilig at man kan overføre en sånn deilig stemning til scenen. Denne låten er en mental pause fra alle de låtene som krever høyere pulsslag hos oss. Behagelig kan man også kalle den vokale innsatsen her.

Melodi 4 - Finland – Terningkast 4

Da var det brått slutt på hvilepulsen og det er rockepulsen du må stille inn på nå. Rockelåtene ble stort sett skives ut i semifinalen og våre finske venner stod igjen alene. Det hare de muligens ikke så mye imot. De får til den tøffe attituden en slik låt krever og vokalt er det heller ikke mye å utsette vil jeg si. Skal rock nok en gang lønne seg for dette landet?

Melodi 5 - Sveits – Terningkast 4

Dette var nok den største overraskelsen for mange fra semifinale 1. Og vi entrer avdelingen for nedtonete og diverse typer en deppa låter. Vi har lært nå at gutter gråter, men om det får mye sympati er vel heller tvilsomt. Synger greit nok og har endelig fått ett visuelt uttrykk på låten som i hvert fall er en smule interessant. Men, blir nok tissepause for mange dette likevel.

Melodi 6 - Frankrike – Terningkast 5

Dette bidraget har litt uforståelig falt nedover på betting-listen. Her fremføres det en låt med masse rytmer, noen av dem etniske og så slenger man inn et minoritets-språk, dette må jo være likandes? Tja, det er jo det og de som er på scenen får med seg energien i låten inn i fremføringen. Ganske så vokal-sikre er de også så alt i alt noe som burde fenge mange.

Melodi 7 - Norge – Terningkast 6

Så til vårt eget dyriske bidrag. Og nok en gang får vi en dyrisk bra fremføring. Dette sittet som støpt og salen er virkelig med på det som skjer på scenen. Yum, yum tenker nok mange av de som sitter i salen og ser på. Vokalt veldig bra og la oss håpe at hele Europa er med på dette. Dette tror jeg kan gå alle veier, jeg håper de tar oss høyt opp.

Melodi 8 - Armenia – Terningkast 3

Som i semifinalen er dette landet etter Norge. Hun har dermed hørt vår låt noen ganger nå. Dog, denne låten har vel 0% til felles med vår låt. Vi roer er ganske så mye ned, uten at det blir en død låt av den grunn. Får litt leirbål følelse av denne låten og skjønner vel ikke helt hva all toalettpapiret har i sangen å gjøre. Grei vokal og stemningen i låten formidles på en fin måte, men låten er litt kjedelig da.

Melodi 9 – Italia – Terningkast 3

Så får vi se om hjemme-favorittene er sugne på hjemmeseier. Får vel ikke helt følelsen av den når jeg ser dem opptre. Vokalt er det til tider vaklende og rustent og inderligheten i låten er nesten fraværende store deler av låten. Synd for dette er en aldeles nydelig låt, selv forsøket med å ødelegge den med litt rap klarer ikke å få meg bort fra den meningen.

Melodi 10 - Spania – Terningkast 4

Så til damen med de heftigste hoftevrikkende og er man en stor favoritt av dame-rumper så får man full uttelling nå. Selv om dansenummeret er ganske så heftig går det ikke bemerkelsesverdig ut over det vokale. Damen skjemmer seg ikke ut på det vokale området og alt i alt kan vel dette bli en av de beste plasseringene dette landet har fått på en god stund.

Melodi 11 - Nederland – Terningkast 3

De få rolige låtene i første halvdel av finalen gir oss noen vel trengte puls-pauser. Selv om dette er en stor låt synes jeg vel ikke at artisten her klarer å beherske det helt. Joda, det synges bra, så lite å utsette på det. Men, for meg forsvinner historien som det prøves å fortelle inn i et mørkt dystert landskap jeg ikke setter altfor stor pris på

Melodi 12 - Ukraina – Terningkast 6

Man skal vel ha ett hjerte av stein hvis man ikke på et eller annet nivå bli berørt av denne låt eller er det muligens det som ligger bak som berører. For meg der det høy gåsehud-faktor og det hadde det vært uansett hvordan situasjonen hadde vært i dette landet. Der er så mye styrke i fremføringen, også vokalt, at jeg har frysninger på ryggen nå. Usikker likevel om dette er en vinnerlåt.

Melodi 13 - Tyskland – Terningkast 2

Da passerer vil halvveis-merket i denne finalen og vår tyske venn får være rundingsbøyen. Og som med låten deres er en slik bøyen noe du bare må komme deg rundt for å komme deg i mål. Den vil sjelden gi deg store minner og det gjør vel ikke denne låten heller. Dette blir for anonymt og ganske så forglemmelig og da kan det ose sisteplass av denne låten.

Melodi 14 - Litauen – Terningkast 6

I andre halvdel av finalen skal det stort sett roes betraktelig ned. Det starter med av de beste beroligende musikk-pillene i kveld. Dette er herlig sunget og herlig sensuelt fremført av vår litauiske venninne. Alltid kjekt med bevis at en fremføring kan være nedtonet, men samtidig heftig fordi den er akkurat nedtonet på riktig måte.

Melodi 15 - Aserbajdsjan – Terningkast 3

En av de mest nedskalerte balladene av dem alle, men dette landet er ikke kjent får å være mye nedskalert i sine bidrag. Så ved å ha en fremragende vokal og et show som er oppskalert på de fleste områder blir dette en låt som fenger tilstrekkelig mange. Dog, her kn det nok komme nok det en del vil kalle tissepause-låt, det som skjer på scenen er ikke så interessant.

Melodi 16 - Belgia – Terningkast 3

Vi skal øke tempoet noen hakk, men faren for at man blir andpusten er vel ikke den store. Vi er inne i den mest innadvendte perioden av denne finalen og allerede nå begynner energinivået er bli passe lavt. Vår belgiske venn prøver så hardt han kan å få litt liv i oss, men klarer vel det bare sånn passe bra. Grei nok vokal uten at man blåses av banen.

Melodi 17 - Hellas – Terningkast 6

Så klart for finalens tredje norske bidrag. Og mye mulig den låten som kan bli «norsk» mester i denne finalen. Denne fremføringen er en lærebok verdig på hvordan slike låter skal fremføres. All intensiteten i låten blir magisk overført til scenen og TV-skjermen. Når det i tillegg synges så bra som her er det bare å ta av seg hatten for denne norsk-greske jenta.

Melodi 18 - Island – Terningkast 4

Nok en låt mange trodde skulle ende sitt ESC-liv i semifinalen. Men, islandsk ukrutt forgår åpenbart ikke se lett. Jeg har vel litt på følelsen at de tok innersvingen på sine nærmeste konkurrenter på sjarmen. Sleng inn vakker vokal og en smigrende låt og man kan muligens ha en oppskrift på noe som blir finale-verdig. Og låter med køntri-undertoner er litt greia i år det faktisk

Melodi 19 - Moldova – Terningkast 5

Hvis du sliter med å holde deg våken vil dette være kveldens wake-up-call. For hvis man ikke i det minste får en anelse av ett smil om munnen av slike bidrag burde man kanskje vurdere sin innstilling til livet. Så mye herlig energi og livsglede trøkt inn på tre minutter er det en stund siden vi har opplevd. Vokal ingen ting å utsette det heller, hey ho sier nå jeg da.

Melodi 20 - Sverige – Terningkast 6

Jeg spår på nåværende tidspunkt en blå-gul seier og da er denne en av de låtene som faller inn i den kategorien. At denne jenta klarer å holde roen til tross for masse teknisk rot på prøvene er ikke mindre enn imponerende. Og det er vel den egenskapen som gjør at hun er en av favorittene i kveld. En vokal som passer låten og en rusten innlevelse som passer enda bedre til låten.

Melodi 21 - Australia – Terningkast 5
Nå graver vi oss enda dypere ned i den litt depressive gjørmen en del av årets låter er nede i. Men, gjørmebad kan ha helende effekt har jeg hørt og vokalt er dette er dette medisin som virker. Sjelden storslagen stemme på denne karen. Og man både ser og hører at dette er en sterkt personlig låt fra han side.

Melodi 22 - Storbritannia – Terningkast 5

Siste land ut av de fem store og for en gangs skyld kan dette landet bli det største av disse. For endelig sender de en låt og en artist som har den kapasiteten som skal til for å gjøre det bra i denne konkurransen. Upåklagelig vokal og så masse sjarme at han nesten blåser scene-riggen av scenen. Dog kan man lure på om den gitar-soloen var nødvendig.

Melodi 23 - Polen – Terningkast 4

Litt spøkefullt kan man kanskje si at denne låten fløt inn i finalen. Dog, tror jeg vel det var en ganske så lett seilas fordi dette er en fremragende fremført låt. Stødig vokal og den rette mengden av innlevelse til en slik låt. Og de har tatt inn vann-temaet med seg inn i låten uten at de bikker over. Låten i seg selv er kanskje ikke den mest interessante da.

Melodi 24 - Serbia – Terningkast 5

Så til den artisten som virkelig har fått vasket seg den siste uken. Dette kalles kunst-pop og vil nok av noen føles veldig merkelig og rart. Men, bryter den gjennom din musikalske barriere vil man nok bli ganske så fort hektet på denne låten. Irriterende fengende vil jeg kalle dette og med en god vokal og en innlevelse med god dose humor må man like dette.


Melodi 25 - Estland – Terningkast 3

Køntri-låtene hadde gode tider i semifinalene og nå fikk de jammen ta avslutte finalen også. Det skyldes nok muligens mangelen på partylåter i siste halvdel i finalen. Uansett vår estiske venn tar godt vare på den æren det er av å få synge sist. Her synges det bra og sjarmeres til tusen, ikke rart han har tittelen mest sexy estiske mann-tittel på CV’en sin. Låten er dog litt kjedelig.

Sånn generelt må faktisk EBU begynne å vurdere hvor store ting det enkelte deltagerland skal få ha med seg på scenen. Det blir veldig mange pauser mellom låtene siden tonnevis av utstyr skal losses av og losses inn på scenen mellom noen bidrag. Dette er en gigantomani som må stoppes

En annen gigantomani som bør stoppes er lengden på pauseinnslagene. Fra siste sang er ferdig til de første poengene avsløres tar det nesten 60 lange minutter. Dog, det er noen øyeblikk i disse minuttene som føles mer verdt å se på enn andre. Uansett, i disse tider burde man kunne kutte ned på den tiden, dette blir langdrygt spør dere meg. Håper dog det blir en spennende avstemming.

Selv ble jeg sittende å se på avstemmingen som naturligvis ikke har poengene som vil bli avgitt i kveld, jeg fulgte med for å notere med hvilken rekkefølge de forskjellige landene skulle stemme i.

Vel, etter at jury-avstemmingen var over lå Norge på 2.plass rett bak Italia, da måtte jeg få med meg tele-votingen også og jammen ta vant Norge hele greia, men det var altså bare en prøve.

Dog, det gjorde meg bitte litt mer oppstemt før finalen i kveld, blir det noe annet en ukrainsk seier mon tro?

13. mai, 2022

Så var andre semifinalen ferdig, nok en gang klarte jeg 9 rette så da kan jeg vel fortsatt forsvare det faktum at jeg av og til i norsk presse blir kalt MGP-ekspert.

Denne gang bommet jeg på det faktum at Romania kvalifiserte seg, den plassen hadde jeg gitt til San Marino.

Og det landet er nok rimelig skuffet over at arrangørlandet Italia ikke fikk lov til å stemme i denne semifinalen, da kunne nok skjebnen til det minste deltagerlandet vært en annen.

Sammen med San Marino var det 7 andre land som fikk knust sin ESC-drøm og må se finalen i beste fall fra en publikums-plass i salen.

Etter min mening fikk de den skjebnen av disse grunnene:

Israel – fartsfylt låt, som vokalen fikk lide litt under.
Georgia – sendte nok en litt for unik låt, unik blir av og til uforståelig.
Malta – her var det nok først og fremst vokalen som sviktet mest, burde hatt korister på scenen.
Kypros – dette ble en for kald fremføring blandet med for svak vokal her også.
Irland – litt svak vokal, mulig mage fant låten litt uoriginal.
Nord-Makedonia – vokalisten hang litt for mye med gjeipen og det ble for depressivt.
Montenegro – parabol-kjolen var totalt krasj for denne typen låt.

Start-rekkefølgen er klar og den viser at Norge starter som nummer 7, kanskje ikke helt optimalt av vi må starte etter den franske låten, men denne gan hadde produsenten virkelig en utfordring.

En treknings herlige uforutsigbarhet gjorde nemlig at storparten av de raske låtene skulle i første halvdel av finalen, men siste halvdel av finalen er betraktelig roligere.

Derfor vil vi nok oppleve at ganske like låter vil komme etter hverandre noen ganger i løpet av finale-showet, men liker man party-låter kan siste halvdel bli litt av en snork-fest.

Vel vi ordentlige ESC-fans får en fest ut av nesten hvert eneste bidrag så vi gleder oss vilt til festen på lørdag allerede.