Mangt og mye om Grand Prix og Eurovision

29. sep, 2022

Et land som har det som kan virke ett kredittkort med åpen kreditt for bruk på å utvikle et kult sceneshow er våre aserbajdsjanske venner.

Året 2013 var ikke noe unntak og Farid Mammadov imponerte stort, eller kanskje det var danseren han brukte som imponerte oss?

Som vanlig holdt jeg nesten på å si løftes en ganske ordinær låt ganske så mange hakk opp og blir meget severdig og ganske så kul.

Aserbajdsjan hadde arrangert finalen året før og var vel ganske fornøyd med en slik plassering og opp til den danske førsteplassen var det hele 47 poeng.

Ned til tredjeplassen var det behagelige 20 poeng og der endte som kjent Ukraina.

«Hold Me» het låten dette er dette er deres eneste sølvplass i denne konkurransen og etter dette har de faktisk knapt nok klart å komme seg i topp-ti resultatmessig.

Mulig at det kan være en grunn for å ønske ett gjensyn med Farid.

For skal man tro Wikipedia er han fortsatt aktiv artist, men det har vært dårlig med plateutgivelser.

Han skal ha giftet seg og flyttet til Los Angeles, men når jeg sjekker Facebook så har han flyttet tilbake til Baku.

Mye mulig en ny deltagelse i ESC kan sprite opp artist-karrieren hans igjen, hva har han å tape på det liksom?

28. sep, 2022

Ingenting er vel som å synge på hjemmebane og komme på andreplass.

Topp plassering og ingen kostnad påført med å skulle arrangere påfølgende år.

Hjemmepublikummet blir også super-glad og det var vel akkurat dette Elisabeth Andreassen opplevede i Oslo Spektrum i 1996.

Vi var hele 48 poeng bak den irske vinneren så faren for seier var i grunn ikke veldig stor og ned til Sverige på tredjeplass var det komfortable 14 poeng.

Svenskene vant for øvrig kvalifiseringen til dette årets internasjonale finale, der en jury i alle deltagerland unntatt Norge hørte de andre landenes bidrag på kassett og stemte på grunnlag av det de hørte der.

Låten «I Evighet» innehar en litt spesiell særegenhet, dette er faktisk den eneste andreplassen i konkurransen oppnådd uten å få 12 poeng fra noen land.

Bettan som vi også vår eneste sølvvinner som deltok for fjerde gang i den internasjonale finalen.

Det har bestandig endt med en plass på topp-ti-listen så man kan ikke si annet enn at denne damen har ESC-teft så det holder.

En fortsatt meget blomstrende pågående karriere til tross det spørs vel om hun prøver seg i denne konkurransen mer.

Men, med den damen føler jeg vel at man aldri skal si aldri, hun prøvde seg sist i 2015 og må gjerne prøve igjen.

26. sep, 2022

Det var ganske deilig å være norsk i Danmark i 2014, dog synes våre nederlandske venner at det var enda deiligere.

Hele 9 år på rad klarte dette landet å ikke kvalifisere seg til finalen, så tok åpenbart noen tak og røsket opp i så mangt.

Året før kom de på 9.plass og dette året var det altså på tide med en sølvplass.

The Common Linnets som denne duoen kalte seg tok en nedtonet køntri-ballade til utrolige høyder med en stilren fremføring.

Nå var de hele 52 poeng unna seieren til vår østeriske venninne Conchita, men det var hele 39 år siden siste pallplassering så de var nok fornøyde med den plassen.

Svenske Sanna Nielsen var 20 poeng på sin tredjeplass så nok en ganske så trygg andreplass her.

«Calm After The Storm» het låten og det skulle bare ta 5 år før dette landet vant sin femte seier.

Som duo ble denne gruppen kortlivet, dog etter at Waylon forlot den allerede i mai 2014 tok Ilse DeLange inn 3 nye medlemmer og som denne konstellasjonen driver de fortsatt på.

Waylon fortsatt som soloartist og allerede 4 år senere var har tilbake i ESC-manesjen og denne gang ble han belønnet med en 18.plass.

Da spørs det vel om ikke han har brukt opp sin ESC-kvote, men kanskje Ilse har lyst til å delta en gang til?

23. sep, 2022

Så skal vi til den første internasjonale finalen jeg var til stede på utenfor Norden.

Dublin var stedet, våre irske venner vant på hjemmebane og det med den klareste seieren av alle de 7 seirene de har fått.

Hele 60 poeng manglet polske Edyta Gorniak på å kapre seiere, men hun kan fortsatt smykke seg med beste polske plassering i vår kjære konkurranse.

Det er vel liten tvil om at juryene dette årets lot seg imponerer av en fremragende stemme og det faktum at hun sang litt av låten sin på engelsk på den siste generalprøven.

Og det var den den generalprøven juryene fikk se på før de skulle dømme under selve finalen.

Slikt ble det litt bråk av og hadde unge frøken Gorniak vunnet med låten «To Ni Ja» hadde muligens seieren stått i fare.

Men, siden hun endte på andreplass var det kun 6 land klagde på dette og i følge reglene måtte det 13 land til før en diskvalifikasjon eventuelt hadde slått inn.

Uansett så var det en brakdebut for dette landet som hadde 38 poeng ned til tredjeplassen så de fortjente denne plassen.

Edyta har virkelig prøvd hardt på å bli en internasjonal stjerne, men bortsett fra litt suksess i noen land er det stort sett i hjemlandet hun har herjet musikalsk.

Dog, da hun prøvde seg på nytt i den polske finalen i 2016 kom hun på andreplass og da spørs det vel om hun gidder prøve flere ganger, men dette landet har bare hatt 2 topp-ti-plasseringer etter sølvplassen på første forsøk, så hvem vet?

21. sep, 2022

Så skal vi det mange mener er skikkelig langt tilbake i tid, for meg er det vel selve gullalderen for vår elskede konkurranse.

Trusselen fra øst var den gang kalt den kalde krigen så det var derfor kanskje ikke så rart at det var en sang om ønsket om litt fred som vant.

Mot dette kom altså israelsk livsglede til kort, hele 61 poeng til kort.

Avi Toledano imponerte likevel mange med låten sin «Hora» og det er vel mulig at vokalist og kor i harmonisk samdans og samsang falt i smak hos mange selv om mikrofon-stativene fikk litt hard medfart.

Dette var for øvrig siste år med mikrofoner med ledning, det gjorde nok livet lettere for artister med behov for å røre seg på scenen.

Tyske Nicole var det lite å gjøre med, kampen om andreplassen derimot var ganske så hard all den tid henholdsvis Sveits og Belgia endte bare 3 og 4 poeng bak for å få den imaginære sølvmedaljen i dette årets konkurranse.

Avi som er forkortelse for Avraham ble født i Marokko tilbake i 1948 så han har blitt voksen nå med sine 74 år.

Musikalsk har han vært aktiv siden 1969 og han har gitt ut en rekke album opp gjennom årene.

Han har også deltatt flere ganger i den israelske finalen både som artist og komponist.

Av disse bidragene er nok det påfølgende årets israelske bidrag mest kjent, han er komponisten bak låten «Hi».

Som artist kom han på andreplass i den lokale finalen i 1989 og han skal ha blitt skikkelig sur over å ha blitt slått av en 12 år gammel gutt som ikke kunne synge skikkelig.

Vel, om herr Toledano fortsatt har røsten i behold selv vites ikke, tror vel neppe han ser for seg flere deltagelser i ESC uansett.